'Migranten moeten meer inspraak krijgen in democratie'

27/10/13 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

De drempels in het migrantenstemrecht moeten worden weggewerkt. Dat zegt volksvertegenwoordiger Kristof Calvo (Groen).

'Migranten moeten meer inspraak krijgen in democratie'

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Migranten moeten meer kansen krijgen om deel te nemen aan onze democratie. "De drempels in het migrantenstemrecht moeten worden weggewerkt", zei Kristof Calvo van Groen in De Zevende Dag op Eén. "We moeten zoveel mogelijk mensen op gelijke manier behandelen", vulde Steven Vanackere (CD&V) aan. "Migranten en ook jongeren moeten voelen dat er naar naar hen geluisterd wordt", besloot Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).

In De Zevende Dag werd gedebatteerd over stemrecht en stemplicht. "Nu zitten we in de slechtste van twee werelden", begon Kamerlid Kristof Calvo. "Er is een opkomstplicht, maar het is niet erg als je thuisblijft. Bij stemrecht zou je een heel andere dynamiek creëren."

"In de Verenigde Staten (waar geen stemplicht bestaat, red.) doen de partijen echt moeite om de mensen te overtuigen", zei collega Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) ziet een afschaffing van de opkomstplicht echter niet zitten. "Het enige wat je doet met een afschaffing van de stemplicht is dat er minder mensen gaan stemmen. Mensen die het moeilijk hebben, of laaggeschoolden, zijn de eersten die afhaken."

"Een echte democratie bestaat uit meer dan eens in de vier jaar te gaan stemmen", vond Kamerlid Steven Vanackere (CD&V). "We gaan in de rij staan voor een concert, voor de solden, waarom dan niet voor de democratie?"

Migranten

Volgens Calvo moeten ook migranten meer kans hebben om in die rij te gaan staan. "Migranten moeten vooraf inschrijven om te kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, wij geven hen daarbij nog steeds het gevoel b-burgers te zijn. De drempels moeten worden weggewerkt."

"We moeten zoveel mogelijk mensen op gelijke manier behandelen", gaf ook Vanackere aan, maar hij gelooft niet dat het probleem enkel kan worden opgelost met een vlotter migrantenstemrecht. "Migranten en jongeren moeten voelen dat er naar hen geluisterd wordt", zei Schiltz, maar een opkomstplicht schiet dat doel volgens hem alvast volledig voorbij. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners