Mieke Vogels: ‘Basisuitkering gehandicapten is verkiezingsretoriek en onrealistisch’

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering om een basisuitkering te voorzien voor alle personen met een handicap.

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering rond de gehandicaptenzorg en het voorstel om een basisuitkering te voorzien voor alle personen met een handicap. “Dit is pure verkiezingsretoriek. Dit voorstel is niet overlegd met de sector, noch afgetoetst op zijn haalbaarheid”, aldus Vogels. Volgens haar is het voorstel ook financieel “onrealistisch”. “Men maakt mensen blij met een dode mus”, klinkt het.

“Gehandicapten hebben in de eerste plaats nood aan een structurele en professionele omkadering, sociaal contact en zinvolle bezigheden,” aldus Vogels.
“Hen wat geld toestoppen om er vervolgens de handen van af te trekken, is simpelweg asociaal”. Vandeurzen legt volgens Vogels een te grote nadruk op het netwerk van de gehandicapten. “Heel wat mensen met een handicap kunnen inderdaad terugvallen op zo’n netwerk. Maar veel familieleden, vrienden,
kennissen, … zijn enkel bereid om zorg te verlenen als ze weten dat ze in nood ook effectief kunnen terugvallen op professionele ondersteuning vanuit de overheid. Die garantie krijgen ze helemaal niet met dit voorstel”, aldus Vogels.

Vogels stelt zich ook vragen bij het budgettaire plaatje. “Er is geen budget om zonder onderscheid eenzelfde uitkering aan iedere gehandicapte te geven. Dit voorstel betekent niets anders dan mensen blij maken met een dode mus. Het is onrealistisch”, aldus Vogels. Iedereen over dezelfde kam scheren helpt volgens Vogels niemand vooruit en is een voorbeeld van “slecht besteed belastinggeld”.

Open VLD: ‘Vervroegde verkiezingsstunt’

Ook oppositiepartij Open VLD is niet onder de indruk van het nieuwe gehandicaptenbeleid . Vera Van der Borght (Open VLD) noemt het voorstel “een vervroegde verkiezingsstunt” en keurt de “vrijblijvende aankondigingspolitiek” van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) af.

Op zich heeft de liberale oppositie geen probleem met de maatregelen van CD&V, sp.a en N-VA. “Minister Vandeurzen beseft na vier jaar eindelijk dat meer van hetzelfde geen oplossing zal bieden voor de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg”, zegt Van der Borght. “De koerswijziging is goed, maar komt te laat.” Ze begrijpt niet dat de regering vier jaar de tijd heeft gehad om de basisuitkering te realiseren, maar nu “niet verder geraakt dan een vrijblijvende aankondiging”. Volgens Van der Borght wordt de hete brij doorgeschoven naar de volgende regering.

Belangenorganisaties: ‘Voorzichtig hoopvol’

Verschillende organisaties die werken rond de rechten van mensen met een handicap reageren voorzichtig positief op de plannen voor een algemene basisuitkering voor gehandicapten. Toch hebben ze allemaal nog hun bedenkingen.

Belangenorganisatie Onafhankelijk Leven reageert opgetogen op het “moedig en eerlijk voorstel”. “Een klein basisondersteuningsbudget zal een grote groep mensen in staat stellen om hun eigen leven beter in handen te nemen en meer buiten te komen”, klinkt het.

Toch vormt het voor heel wat mensen geen definitieve oplossing, waarschuwt Onafhankelijk Leven voorts. Voldoende ondersteuning voor mensen met zware noden blijft dus de boodschap. Volgens de organisatie zal daar in de komende vijf jaar 350 miljoen euro voor vrijgemaakt moeten worden.

Ook Zorggebruikers.be is “hoopvol”. Toch staat of valt alles voor hen met de belofte dat de wachtlijsten voor gespecialiseerde hulp voor zware handicaps zullen verdwijnen. Daarvoor zal wel een open budget nodig zijn, aldus de organisatie, waarbij de som van de noden het werkingsbudget bepaalt en niet omgekeerd.

GRIP vreest dan weer een zoveelste flop. “Het lijken zeer nobele maatregelen, maar minister Jo Vandeurzen draait mensen met een handicap een rad voor de ogen”, klinkt het daar. De organisatie spreekt van een “aalmoes”, hekelt het gebrek aan onderscheid naargelang de noden en vreest hoe dan ook te weinig geld. Bovendien lijkt ook niet meer te tellen of iemand zelf nog wel afhankelijker wil worden van familie en vrienden, besluit GRIP. (Belga/SD/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content