'Middenklasse slinkt'

11/09/14 om 05:35 - Bijgewerkt om 05:45

Tussen 1993 en 2010 is het middensegment op de Belgische arbeidsmarkt met 12 procent verkleind. De hoge en de laagbetaalde banen nemen toe.

'Middenklasse slinkt'

De sluiting van autofabrieken draagt bij tot het verkleinen van de middengroep © Belga

Dat schrijft De Standaard. De krant verwijst naar een publicatie van onderzoekers Maarten Goos (KU Leuven), Anna Salomons (Universiteit Utrecht) en Alan Manning (London School of Economics) in het toonaangevende tijdschrift American Economic Review.

In België boette het aandeel van het middensegment op de arbeidsmarkt tussen 1993 en 2010 met 12 procent in. Het segment lage lonen werd 3 procent groter. En de groep met hoge lonen groeide met 9 procent.

België boven

Het verschijnsel doet zich in heel Europa voor, maar op Ierland na is de achteruitgang van het middensegment in België het sterkst. De teloorgang in de autoindustrie illustreert het fenomeen.

De oorzaak ligt volgens de onderzoekers bij de technologie. "Lang werd gedacht dat daardoor vooral de laagstbetaalde jobs in gevaar zouden komen, maar dat is niet zo", zegt Salomons. "Vooral het routinematige werk in de industrie of op kantoren is gevoelig voor technologische ontwikkelingen zoals automatisering. Voor schoonmaken, op baby's passen of opdienen in een restaurant geldt dat veel minder."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners