Michelle Martin wil uitleg geven over de moorden op de meisjes

29/08/12 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:08

Michelle Martin wil een antwoord geven op de vragen die Jean-Denis Lejeune, vader van Julie, haar heeft gesteld in een brief. Lejeune wil weten hoe zijn dochter om het leven is gekomen.

De brief staat woensdag integraal in Paris Match, daags nadat Martin vervroegd is vrijgekomen uit de gevangenis van Berkendael.

In het schrijven heeft Lejeune het over een lijden "dat voor de eeuwigheid blijft duren, dat je verslindt als een kanker, je langzaamaan fataal wordt, dat je tot wanhoop drijft, tot je nergens nog in gelooft". Lejeune verduidelijkt ook dat hij geweigerd heeft mee te werken aan de bemiddelingspoging die Martin gevraagd had. De vader van Julie wil naar eigen zeggen vermijden een vraag om vergiffenis te moeten aanhoren.

Het allerergste

Voorts eist Lejeune doorheen de brief verduidelijking over de menselijke natuur van degene die een rol speelde in de ontvoering van kinderen. Hij wil weten hoe en waarom net zij ontvoerd zijn en wat er gebeurd is tijdens hun opsluiting.

Vooral het gebrek aan reactie van Martin terwijl Dutroux in de gevangenis zat en de meisjes zonder eten of drinken opgesloten zaten, roept bij hem onnoemlijk veel vragen op. "Wat er ook gebeurt, weet dat u nooit mijn vergiffenis zal krijgen, omdat u verantwoordelijk bent voor het allerergste", besluit Lejeune.

Michelle Martin zal de brief in alle discretie beantwoorden. Dat heeft de advocaat van de ex-vrouw van Marc Dutroux gezegd op La Première (RTBF).

Vergiffenis

"Mevrouw Martin heeft reeds gesproken, maar misschien werd dat op dat ogenblik niet gehoord. Ze heeft minstens twee voorstellen tot bemiddelen gedaan om te antwoorden op de vragen en uiteeraard ook om zich te verontschuldigen, waar ze weet ook dat de ouders haar niet kunnen vergeven", verklaarde meester Thierry Moreau.

Een eventuele vergiffenis kan er volgens hem enkel op termijn komen na een gezamenlijk en discreet parcours, zoals blijkt uit eerdere ervaringen van slachtoffers en daders.

In zijn brief aan Michelle Martin vraagt Jean-Denis Lejeune naar de omstandigheden waarin zijn dochter gestorven is, maar stelt hij ook expliciet dat hij weigert aan een bemiddeling deel te nemen en een verzoek tot vergiffenis te aanhoren.

De advocaat van Martin zegt ook onder de indruk te zijn van het geweld van de mensen die zijn cliënte in Malonne opwachtten. "Dat gewelddadige antwoord kan enkel escaleren, maar ik vertrouw op de autoriteiten om de veiligheid te garanderen. Ik begrijp dat men Martin haar gedrag verwijt, maar men kan in de naam van het recht niet gewelddadig worden, ook niet tegenover iemand die misdaden heeft begaan". (Belga/TV/EE)

Onze partners