Michelle Martin gaat naar het klooster van Malonne

31/07/12 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Het klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen bevestigt dat het Michelle Martin onderdak zal geven nadat de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen besliste om de ex-vrouw van Marc Dutroux vervroegd vrij te laten onder voorwaarden.

Het klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen bevestigt dat het Michelle Martin onderdak zal geven nadat de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen eerder op de dag besliste om de ex-vrouw van Marc Dutroux vervroegd vrij te laten onder voorwaarden.

Hel

In een mail laat Soeur Christine, abdis van het klooster, weten dat de vraag van de advocaten van Martin om haar in het klooster op te

vangen een grote uitdaging vormde: "Ook wij waren ondersteboven van het lijden van de slachtoffers en hun familie, die door een hel gegaan zijn."

Na lang debatteren beslisten de zusters om Martin op te vangen. Ze hielden naar eigen zeggen rekening met het feit dat Martin geen familie heeft en in België nergens terecht kon. "Zoals blijkt uit de gebeurtenissen in het verleden kan Martin ook niet terecht bij de buurlanden", luidt het nog.

Recidive

Het klooster is uiteindelijk ingegaan op de vraag van de advocaten, maar op twee voorwaarden: "Ten eerste moet de huidige rechtspraak in ons land ten volle worden gerespecteerd. Een tweede voorwaarde is dat uit het onderzoek in de gevangenis van Martin blijkt dat ze vooruitgegaan is en dat ze uitzicht heeft op een herintegratie in de samenleving zonder risico op recidive."

Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid bij de misdaden begaan door haar ex-man, die levenslang kreeg zonder kans op vervroegde vrijlating.

Beroep

Een eerste verzoek tot vrijlating van Michelle Martin werd door de strafuitvoeringsrechtbank beoordeeld in 2007. De voorlopige vrijlating werd haar toen geweigerd, maar in mei 2011 werd de aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard.

Het parket-generaal heeft 24 uur de tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen de beslissing van de Bergense strafuitvoeringsrechtbank. (Belga/EE)

Onze partners