Michel reageert op kritiek: ‘Terroristen veroorzaken angst, niet regering’

Charles Michel © Belga

Bij de oppositie luidde kritiek op de manier waarop de voorbije dagen door regeringsleden werd gecommuniceerd. Premier Michel verdedigt zijn aanpak.

“Het zijn 130 doden die angst veroorzaken, niet de regering en niet de communicatie”. Dat heeft premier Charles Michel verklaard in de Kamer, op de kritiek vanop een aantal oppositiebanken dat de communicatie vanuit de regering over de verhoogde terreurdreiging in Brussel net de angst bij de bevolking heeft aangewakkerd.

Bericht aan de bevolking

De premier richtte zich ook tot de bevolking met de boodschap dat de regering er alles aan wil doen om het normale leven zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen.

De eerste minister gaf tijdens het wekelijkse vragenuurtje een chronologisch overzicht van de manier waarop het OCAD – dat bevoegd is voor de dreigingsanalyse – sinds de aanslagen in Parijs op 13 november het dreigingsniveau heeft opgekrikt en hoe de Nationale Veiligheidsraad, na voorstellen van het Crisiscentrum, daar maatregelen heeft tegenovergesteld. “Ik ben verbaasd te horen dat sommige ervaren parlementsleden nog niet weten dat het OCAD alleen in alle onafhankelijkheid een beslissing neemt over de dreiging. Het is een onafhankelijk orgaan zonder politieke inmenging”, bezwoer Michel.

Duidelijke communicatie

Op verschillende banken luidde kritiek op de manier waarop de voorbije dagen door regeringsleden werd gecommuniceerd. Er werd verwezen naar uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over een al dan niet verijdelde aanslag zondagavond, en van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders over de aanwezigheid van gewapende jihadisten in ons land. Ook de vraag waarom de scholen in Brussel moesten sluiten, terwijl die volgens het crisiscentrum geen potentieel doelwit waren, kwamen aan bod.

De premier stelde daar tegenover dat hij na elke vergadering van de Nationale Veiligheidsraad wanneer het nodig was duidelijk heeft gecommuniceerd. Nadien was het aan de bevoegde ministers om die officiële communicatielijn te verdedigen. (Belga/TE)

Partner Content