Michel over vermogenswinstbelasting: 'Alle ministers zeiden hetzelfde'

18/11/14 om 14:54 - Bijgewerkt om 14:58

'Alle ministers hebben de afgelopen dagen dezelfde boodschap verkondigd over een eventuele vermogenswinstbelasting.' Dat heeft premier Charles Michel gezegd bij de toelichting van zijn beleid in de Kamer.

Michel over vermogenswinstbelasting: 'Alle ministers zeiden hetzelfde'

Charles Michel © Belga

Premier Charles Michel hoorde de voorbije dagen geen grote ruis op de verklaringen van zijn verschillende ministers over de geplande tax shift en een eventuele vermogenswinstbelasting. In verschillende bewoordingen gaven zij dezelfde boodschap, aldus de premier. Met name dat de regering wel degelijk werk wil maken van een verschuiving van de lasten, weg van arbeid.

Kakafonie aan meningen

Het was vandaag de beurt aan premier Michel om in de Kamer zijn plannen en prioriteiten voor de komende legislatuur uit de doeken te doen. Hij benadrukte het belang van vijf jaar communautaire rust om de economie weer op de rails te zetten en via besparingen de begroting te saneren. Sociaal overleg is wel degelijk belangrijk, klonk het ook meermaals.

De hoorzitting met de premier werd echter overschaduwd door de kakofonie aan meningen over de vermogenswinstbelasting van de voorbije dagen. De oppositie citeerde daarbij gretig de verschillende uitspraken van de coalitiepartners. "Op één dag hoorden we vier verschillende verklaringen", hekelde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman. 'De ene keer komt het er wel, een keer niet. Een keer staat het in het regeerakkoord, dan weer niet.'

'Fiscale flou artistique'

Klopt niet, vond Michel. 'Alles staat in het regeerakkoord. Elk van de ministers heeft dezelfde boodschap gegeven, weliswaar in hun eigen woorden, met een verschillend vocabularium', aldus de premier. Doel blijft de belastingsdruk te verschuiven, weg van de lasten op arbeid. In de komende weken en maanden gaat dat werk voort, maar de regering is nu eenmaal nog maar net aan de slag, argumenteerde Michel.

Een antwoord dat de oppositie allerminst overtuigde. "Eén maand volstond wel om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 en over de indexsprong te beslissen", hekelde Kristof Calvo (Groen). "Dus wij nemen geen vrede met 'nog even fiscale flou artistique, want we zijn nog maar één maand bezig'." (Belga/JH)

Onze partners