Michel over begroting: 'Geen andere keuze dan te blijven saneren'

23/09/16 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:03

Voor premier Charles Michel kan de regering niet anders dan blijven saneren in de regeringsuitgaven, nu blijkt dat het gat in de begroting niet 2,4 miljard maar 4,2 miljard bedraagt. 'We hebben geen keuze', aldus Michel.

Michel over begroting: 'Geen andere keuze dan te blijven saneren'

Premier Charles Michel © Belga

Gisteren raakte bekend dat volgens een nieuwe nota van de administratie Begroting de regering-Michel op zoek moet naar 4,2 miljard euro. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro. Voor premier Charles Michel, die momenteel in Amerika deelneemt aan de Algemene Vergadering van de VN, blijft de prioriteit om volgend jaar te saneren. 'We hebben geen keuze', aldus de premier. "Het is zeer belangrijk om een investeringsplan uit te werken en bijkomende maatregelen te nemen voor de werkgelegenheid", zei de premier.

Tegelijk is hij van mening dat het gat in de begroting vooral technische redenen heeft. 'De hervormingen, die onze economie structureel veranderen, zorgen ervoor dat de fiscale vooruitzichten moeilijker op te maken zijn." Over het eventueel loslaten van de ambitie om in 2018 een begrotingsevenwicht te realiseren, wou de premier zich niet uitspreken.

Twee weken terug leek N-VA-voorzitter Bart De Wever nog te suggereren dat dat evenwicht geen noodzaak meer is. Alexander De Croo (Open Vld) zag dat anders: 'Als zelfs deze coalitie zijn engagement niet nakomt, lukt het nooit meer.'

Kris Peeters wacht af

Kris Peeters (CD&V)

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Op Radio 1 zei CD&V-vicepremier Kris Peeters dat hij uitleg wil over hoe het komt dat de cijfers zo verslechterd zijn. 'Minder fiscale ontvangsten, een snellere indexaanpassing. Er zijn een aantal elementen die grondig moeten bekeken worden. Ook hier is het belangrijk dat we met de betrokken ministers dat gesprek voeren en niet publiek daarover uitweiden, omdat het belangrijk is dat we met kennis van zaken bekijken hoe we dit gaan aanpakken.'

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) wees voor het gat van 600 à 700 miljoen euro in de sociale zekerheid onder meer naar de indexaanpassing van de uitkeringen, die vroeger dan verwacht plaatsvindt. Ze bleef erbij dat er naar een begrotingsevenwicht gestreefd moet worden. 'Vooruitschuiven lost niets op', zei ze op Radio 1.

(Belga/SK)

Onze partners