Michel in Moskou: ‘De sancties tegen Rusland zijn geen doel op zich’

Charles Michel over Jeruzalem: 'Trump gooit olie op het vuur' © Belga
Jeroen Zuallaert

Premier Charles Michel is maandag aangekomen in Rusland voor een officieel bezoek. Hij wil er de dialoog met Rusland terug openen.

Het is zijn eerste keer in Moskou, geeft premier Charles Michel toe terwijl hij op het Rode Plein de feeëriek verlichte Basiliuskathedraal monstert. Hij is naar eigen zeggen in Moskou om inzichten te vergaren en de dialoog aan te gaan.

Op dinsdag ontmoet hij de Russische premier Dmitri Medvedev, woensdag volgt een audiëntie bij president Vladimir Poetin.

Hoewel Michel benadrukt dat er ‘geen taboes’ zijn, vindt hij het niet zijn taak om de Russen de les te spellen. Rusland is dan misschien een land ‘waar men een andere interpretatie heeft van democratie’, het blijft Europa’s grootste buur, waarmee Europa ondanks alles toch een relatie zullen moeten bewaren. ‘Ook met landen waarmee de relatie moeilijk is, moeten we de dialoog blijven aangaan.’

Sancties

Voor de premier is het een wankele evenwichtsoefening. De relaties met onze oostelijke buur zitten onder het vriespunt. De annexatie van de Krim, de daaropvolgende economische en financiële sancties, de Russische tegensancties die onder andere de Europese landbouwsector treffen, de beschuldigingen van Russische inmenging in westerse verkiezingen: de verwijten tussen Moskou en het westen vlogen de voorbije jaren heen en weer.

Binnenskamers stelt een groeiend aantal Europese regeringsleiders het nut van de sancties in vraag. En hoewel niemand openlijk durft voor te stellen om de sancties op te heffen, lijkt een eventuele versoepeling tegenwoordig geen taboe meer. Zo zouden steeds meer regeringsleiders het verlichten van de sancties willen koppelen aan de uitvoering van de Minsk-akkoorden, die de situatie in Oost-Oekraïne moeten stabiliseren maar momenteel nog steeds dode letter blijven.

De sancties zijn geen doel op zich, vindt Michel. ‘Ze zijn een manier om Rusland aan de onderhandelingstafel te krijgen. De sancties hebben enkel zin als er ook dialoog is.’

Jeroen Zuallaert in Moskou

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content