Michel I snoeit in belastingverminderingen

Premier Charles Michel (MR) © Belga

De regering-Michel bevriest het plafond van de belastingvermindering op het niveau van 2013 en dus niet van 2014. Wie aan pensioensparen doet, zal geen 950, maar 940 euro fiscaal in vermindering kunnen brengen.

Wie aan pensioensparen doet, zal dit jaar niet 950 euro fiscaal in mindering brengen, maar 940 euro. De regering-Michel bevriest het plafond van de belastingvermindering op het niveau van 2013, blijkt uit het ontwerp van de programmawet, waarover De Tijd vrijdag bericht.

De regering-Michel besliste bij de begrotingsbesprekingen een reeks belastingverminderingen voor vier jaar te bevriezen en dus niet aan te passen aan de stijging van de levensduurte. Maar uit de programmawet blijkt nu dat die verminderingen bevroren worden op het niveau van 2013. En niet, zoals verwacht, op het niveau van dit jaar. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat dit jaar “slechts” 940 euro kan worden ingebracht voor pensioensparen, 10 euro minder dan het bedrag van 950 euro waar iedereen van uitgaat.

Duizenden Belgen dreigen dit jaar dus te veel te storten. Voorts geldt de fiscale vrijstelling voor het spaarboekje dit jaar niet voor rente-inkomsten tot 1.900 euro, zoals eerder aangekondigd begin dit jaar, maar voor 1.880 euro. Gepensioneerden, zieken en invaliden worden volgens fiscalist Jef Wellens bij Wolters Kluwer het zwaarst getroffen door de ingreep omdat zij genieten van grote belastingverminderingen, die nu ook worden verlaagd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content