Michel I krijgt het vertrouwen

16/10/14 om 23:38 - Bijgewerkt op 17/10/14 om 08:38

Na twee lange dagen heeft het parlement het vertrouwen gegeven aan de regering Michel I. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

Michel I krijgt het vertrouwen

De Kamer geeft meerderheid tegen minderheid het vertrouwen aan Charles Michel I © BELGA

Terwijl het land sliep, gaven de federale parlementsleden het vertrouwen aan de nieuwe centrum-rechtse regering Michel I. Dat gebeurde na twee geanimeerde marathonvergaderingen. 'Na dertig uur debat', zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke. De klok gaf 23.37u aan.

Er werden 143 stemmen uitgebracht: 84 voor, 58 tegen, en 1 onthouding: Aldo Carcaci van de Parti Populaire onthield zich.

Dinsdag las premier Charles Michel zijn regeerverklaring voor. Gisteren en vandaag werd er gedebatteerd door de parlementsleden. Vooral woensdag ging het er hevig aan toe tussen Laurette Onkelinx, de leidster van de oppositie, en de N-VA-fractie. Donderdag kende nog zijn opstootje toen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zijn beleid toelichtte, maar over het algemeen ging het een stuk vlotter vooruit. Na een aarzelend begin lijkt het erop dat Siegfried Bracke zijn nieuwe rol wel onder de knie zal krijgen.

Teneur is duidelijk

De teneur voor de komende vijf jaar is duidelijk. Charles Michel moet zijn project zien realiseren in moeilijke budgettaire tijden. In het parlement wacht ons wellicht een boeiend ideologisch debat, want de oppositie zal alles op alles zetten om de maatregelen als asociaal af te schilderen. (Buiten de muren van het parlement hebben de vakbonden al protestacties aangekondigd.)

De PS zal moeten wennen aan haar plaats in de oppositie, de N-VA zal moeten zoeken naar de juiste toon om de belangen van alle Belgen te verdedigen. Maar al bij al was het debat van de afgelopen dagen boeiend. Of de partijen dat vijf jaar zullen volhouden, zullen we vanaf de komende weken zien. (JH)

Het debat van vandaag kan u hier herlezen.

De 13 zaken die ons zijn opgevallen, vindt u hier.

Lees meer over:

Onze partners