Michel: 'Hele regering blijft achter Marghem staan'

21/05/15 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:14

'Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) blijft de steun genieten van de voltallige regering', stelt premier Charles Michel (MR).

Michel: 'Hele regering blijft achter Marghem staan'

Charles Michel en Marie-Christine Marghem (MR) © BELGA

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) blijft de steun genieten van de voltallige regering. Dat heeft premier Charles Michel (MR) laten verstaan na afloop van de ministerraad. Marghem kwam de voorbije dagen in het oog van de storm terecht over haar wetsontwerp dat de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 verlengt. Volgens de premier is zijn partijgenote niet tot de orde geroepen.

Bevoorradingszekerheid

Terwijl minister Marghem opnieuw in de Kamer werd geconvoceerd rond haar omstreden wetsontwerp en het advies van de Raad van State daarover, maakte premier Michel op een persconferentie na de ministerraad een onderscheid tussen de inhoud van het dossier en de 'modaliteiten van het debat' in de Kamer.

Zo benadrukte hij dat zijn regering beslissingen heeft moeten nemen met effecten op korte termijn, met de bevoorradingszekerheid en de prijs van energie voor de gezinnen en ondernemingen in het achterhoofd. De verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 zijn een 'duidelijke keuze' in die optiek, luidde het.

Transparantie

Daarnaast wil de ploeg-Michel samen met de gewesten een visie op de langere termijn uitdokteren. Premier Michel benadrukte ook het belang van transparantie. Hij legde uit dat minister Marghem in de voorbereiding van de juridische teksten voor het parlement heeft nagedacht over een amendement op haar wetsontwerp. Omwille van juridische redenen besliste de ministerraad het amendement niet goed te keuren.

Parallel kwam er evenwel het advies van de Raad van State dat negatief was voor het amendement, aldus de eerste minister, die Marghem heeft gesuggereerd amendement én advies aan het parlement over te maken. (Belga/AVE)

Onze partners