Michel: ‘Er is gigantische marge voor sociaal overleg’

Premier Charles Michel © Belga

Er is “grote ruimte voor sociale onderhandelingen”, zo zei premier Charles Michel op RTL-TVI, “een gigantische marge”, noemde hij het op de VRT. De premier riep nogmaals de sociale partners op om rond de tafel te zitten. “Ik open een deur”. Over de vermogenswinstbelasting nam hij geen standpunt in, maar hij sloot de mogelijkheid niet uit.

Premier Charles Michel was te gast in de uitzending “Grand Direct” van RTL-TVI en werd ook uitgebreid geïnterviewd voor het laatavondjournaal van de VRT.

Hij kreeg er de tijd om de plannen van de regering te verdedigen, plannen die volgens hem de versterking van de economie en het creëren van banen als topprioriteiten, met maatregelen die nodig waren en die de ondersteuning hadden gekregen van meerdere internationale instanties. “Tewerkstelling is onze absolute prioriteit”.

De indexsprong, zo zei hij op RTL, zal niet zal gevoeld worden door wie minder dan 2.000 euro per maand verdient terwijl de anderen er gemiddeld 10 euro door verliezen. Maar de lonen zullen door de belastingverlaging netto toch verhogen, ondanks de indexsprong.

We staan voor gigantische uitdagingen, aldus Michel op RTL: “Geef ons de kans te bewijzen wat we waard zijn”.

Vermogenswinstbelasting

“Ik besef perfect de ongerustheid die mensen voelen. Ons doel is de tewerkstelling te redden die er is, en banen te scheppen. Sinds de eerste dag van deze regering heb ik aangegeven dat we sociaal overleg willen.” Daar is, volgens hem, “veel ruimte” en een “gigantische marge” voor en minister van Arbeid Kris Peeters probeert wederzijds vertrouwen en dialoog te creëren. “Ik open een deur”. Er zal binnenkort een concrete uitnodiging voor de sociale partners komen.

Waar die onderhandelingsruimte dan ligt? Michel zei dat de sociale partners bijvoorbeeld samen de strategie kunnen bepalen om ervoor te zorgen dat de arbeidskostvermindering leidt tot nieuwe banen, en ook bij de concrete uitwerking van de pensioenvoorstellen is er nog bewegingsruimte.

Behoort een vermogenswinstbelasting tot de mogelijkheden en wat met het geruzie binnen zijn ploeg? Ruzies waren er volgens hem niet, “er is één lijn in de regering”.

Over de vermogenswinstbelasting nam hij geen standpunt in. Dat hangt af van de manier waarop ze wordt uitgewerkt en wat de effecten zijn. Dat wordt een “debat binnen de regering”.

Schaduwpremier

Op beide zenders werd hem voorgelegd dat Bart De Wever (NV-A) de feitelijke premier, of de schaduwpremier is van deze regering, en dat hij zich voor diens kar liet spannen.

Zei Michel op RTL: “Het regeringsakkoord is het gevolg van een compromis. Het is niet het programma van de NV-A. Ik heb niet het temperament om me te laten gijzelen door wie dan ook.”

Op de VRT zei hij dat hij De Wever sinds het regeerakkoord maar één keer meer had gesproken.

Aan het einde van het VRT-interview zei hij te geloven dat zijn regering nuttige en noodzakelijke maatregelen treft. Het zou makkelijker zijn het oude beleid verder te zetten. Maar het moet anders, aldus Michel. “Ik hoop dat men over enkele maanden of jaren over mij zegt: ‘Hij heeft gedurfd. En wat hij heeft gedaan was noodzakelijk. Gelukkig dat hij heeft gedurfd’.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content