Michel en Reynders ‘verbaasd’ over ‘onhandig’ opiniestuk VS-ambassadrice

Premier Michel en vicepremier Reynders bij hun bezoek aan de VN © BELGA

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben vanuit New York met verbazing gereageerd op het opiniestuk waarin de Amerikaanse ambassadrice in Brussel de Belgische regering aanmaant meer te investeren in Defensie. “Vreemd” en “onhandig”, vinden zij.

Charles Michel en Didier Reynders stellen zich zowel vragen over de vorm als de inhoud van het artikel. Vooreerst vinden ze het “vreemd” dat ambassadrice Denise Bauer zich tot de pers wendt om haar standpunten te verdedigen. “Het is bijzonder vreemd voor een ambassadeur om zo’n initiatief te nemen. Dit is niet handig”, zo reageerde premier Michel, die meedeelde dat minister Reynders een gesprek zal hebben met de ambassadrice. “Er zijn voor een ambassadeur andere methodes om contacten te hebben met ministers”, zei Reynders op zijn beurt. De premier en de minister zijn ook verbaasd dat het artikel uitgerekend verschijnt tijdens hun verblijf in New York. Ze kregen die boodschap naar eigen zeggen niet te horen tijdens hun contacten.

‘Meer en beter doen’

“Ik heb hier vele Amerikaanse gesprekspartners gehad en ze hebben zich allemaal lovend uitgesproken over ons engagement in Afghanistan, Irak en mogelijk ook Syrië”, aldus Reynders. Ook inhoudelijk stellen de Belgische toppolitici zich vragen bij het artikel van Bauer. Ze wijzen erop dat de regering heeft beslist om de F-16’s op termijn te vervangen door nieuwe gevechtsvliegtuigen. En in de loop van de komende weken wil de coalitie ook het nieuwe strategisch plan van minister van Defensie Steven Vandeput presenteren. Dat plan moet de “ambities en capaciteiten” van het Belgische leger tot 2030 uittekenen.

“We werken hard om ons land op het vlak van defensie een nieuw perspectief te geven, ook op het vlak van het budget”, zo verzekerde premier Michel. “Dat is net als in andere Europese landen niet makkelijk in deze context van budgettaire moeilijkheden. Maar om een diplomatieke rol te spelen moeten we ook een militaire geloofwaardigheid hebben. Ik ben akkoord dat we meer en beter moeten doen voor onze defensie.”

0,8 procent

“We willen gaan naar een verhoging van onze investeringen. De bespreking in de regering gaat over percentages en het ritme”, aldus minister Reynders.

Volgens een raming van de Navo in juni besteedt België dit jaar ongeveer 0,9 procent van zijn bruto binnenlands product aan defensie, goed voor ongeveer 3,75 miljard euro. Verdere besparingen zouden het budget tegen 2019 tot 0,8 procent laten dalen. Daarmee bevindt de Belgische landsverdediging zich in de staart van het Navo-peloton. De leden van de militaire alliantie “streven ernaar” om tegen 2024 het budget op te trekken tot om en bij 2 procent.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content