'Michel Daerden was een sterke rekenaar met een drankprobleem'

05/08/12 om 20:18 - Bijgewerkt om 20:18

'Een belangrijk politicus. Een grote persoonlijkheid van de PS. Veel intelligenter dan hij overkwam en veel efficiënter dan hij zelf liet uitschijnen. Een sterke rekenaar met een drankprobleem.' Politieke reacties op het overlijden van Michel Daerden.

Johan Vande Lanotte: 'Daerden was een sterke rekenaar met een drankprobleem'Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft Michel Daerden gekend als een heel sterke rekenaar en een goed minister. "Maar hij had natuurlijk een drankprobleem", zegt Vande Lanotte na het overlijden van de PS'er.

"Michel Daerden kon de indruk geven dat hij niet goed wist waarover het ging, een afwezige indruk", zegt Johan Vande Lanotte. "Maar je moest bij hem altijd op je qui-vive zijn. Daerden was een man die vaak een verkeerd beeld van zichzelf ophing."

Vande Lanotte geeft evenwel toe dat Daerden ook een groot probleem had, zijn drankverslaving. "Zeker in de positie van minister van Pensioenen kon hij zich dat eigenlijk niet permitteren", aldus de SP.A'er. "Zijn imago zat niet goed."

Vande Lanotte kent Daerden al van toen de Luikenaar nog minister was in de regionale regeringen van het zuidelijke landsdeel. "Toen kwam ik hem vaak tegen in de overlegcomité's, daar moest je steeds oppassen of je was je geld kwijt", besluit de minister.

Elio Di Rupo: 'Daerden liet niemand onverschillig'

Premier Elio Di Rupo heeft zondagavond "met veel droefheid" kennis genomen van het overlijden van Michel Daerden. Sinds de dubbele hartaanval van Daerden heeft Di Rupo naar eigen zeggen permanent contact gehad met zijn zoon Frédéric, hopend op verbetering van zijn gezondheidssituatie. De premier deelt zijn verdriet met de familie van de overleden PS-politicus.

Di Rupo zegt dat hij een politieke vriend verliest, iemand die op het zelfde moment zijn intrede deed in het parlement en met wie hij vaak samenwerkte, in de Waalse en de federale regering."Daerden liet niemand onverschillig. In de media was hij bekend wegens diverse aspecten van zijn persoonlijkheid." De Belgische eerste minister brengt hulde aan de grote intelligentie van Daerden, zijn staatszin en zijn onwankelbare trouw.

Kris Peeters: 'Belgische politiek mee bepaald en gekleurd'

Met Michel Daerden verliezen we een belangrijk politicus, die in de afgelopen decennia de Belgische politiek mee bepaald en gekleurd heeft." Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters in een korte reactie op het overlijden van voormalig federaal minister van Pensioenen Michel Daerden.

"In naam van de voltallige Vlaamse regering bied ik de familie, vrienden en collega's van Michel Daerden onze innige deelneming aan", zegt de minister-president.

Bruno Tobback: 'Daerden was veel intelligenter dan hij soms overkwam

Michel Daerden was een stuk intelligenter dan hij soms overkwam, dat heb ik vaak gehoord van mensen die nauw met hem samenwerkten. Dat zegt Bruno Tobback, voorzitter van SP.A, in een reactie op het overlijden van Michel Daerden.

Bruno Tobback biedt in naam van de SP.A zijn medeleven aan bij de nabestaanden van de voormalige minister van Pensioenen. "62 is veel te jong om te overlijden", zegt de partijvoorzitter. "Michel Daerden was politiek gezien een stuk efficiënter dan hij liet uitschijnen", aldus Tobback. "Dat blijkt ook uit zijn electorale resultaten."

Didier Reynders: 'Zeer goede herinneringen aan Michel Daerden'

Didier Reynders (MR) heeft hulde gebracht aan de overleden Michel Daerden. De minister van Buitenlandse Zaken, die momenteel op bezoek is in Bhutan, zal "een zeer goede herinnering" overhouden aan de PS-politicus.

"Ik heb de gelegenheid gehad om veel met hem samen te werken, op federaal en lokaal niveau", aldus minister Reynders, die net zoals Daerden afkomstig was uit Luik. Reynders verhuisde onlangs naar Ukkel. "Ik houd een goede herinnering aan hem over", aldus Reynders. De minister onderlijnde dat "het personage" van Daerden veranderde sinds 2006 en kreeg hij meer het imago van een gemediatiseerde figuur.

Thierry Giet: 'Daerden was een belangrijke persoonlijkheid van de PS'

PS-voorzitter Thierry Giet heeft "met de grootste droefheid" kennis genomen van het overlijden van gewezen minister Michel Daerden. Zijn overlijden is volgens Giet "een groot verlies voor de PS".

"Michael Daerden was zonder twijfel een grote persoonlijkheid van de PS, die oprecht van de mensen hield en die een groot deel van zijn leven wijdde aan de politiek", aldus de PS-voorzitter. "Zijn overlijden is een groot verlies voor de PS." (Belga/EE)

Onze partners