Michel Daerden nog steeds in coma

27/07/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Michel Daerden, die woensdag twee hartaanvallen kreeg, ligt nog steeds in coma. De toestand van de voormalige minister van Pensioenen is wel stabiel.

Michel Daerden nog steeds in coma

© Belga

Daerden, die in het ziekenhuis van het Franse Fréjus ligt, zou normaal vrijdag uit coma worden gehaald. De artsen wachten echter de komst van enkele familieleden af. Zijn zoon, Frédéric, die met vakantie was in Lissabon, is aangekomen in Nice. De rest van de familie zou in de loop van de avond arriveren.

De 62-jarige PS'er ligt in coma nadat hij tijdens zijn vakantie aan de Azurenkust door twee hartaanvallen werd getroffen. Hem uit die coma halen is volgens artsen een delicate operatie.

Onderkoeling

Om een patiënt in een kunstmatige coma te brengen, na hem te hebben laten inslapen, moet de lichaamstemperatuur tot op 33 graden worden gebracht. "Die onderkoeling gaat de cellulaire activiteit op het niveau van de neuronen inperken", legt Pierre-François Laterre, diensthoofd op de intensieve zorgen in het UZ Saint-Luc, uit. Dat is nodig om de schade door een hartstilstand te beperken.

Afwachten

Na die fase, die 24 uur duurt, treedt een nieuwe periode van 24 tot 36 uur in. Het lichaam van de patiënt wordt opgewarmd en de behandeling met medicijnen wordt stopgezet. De artsen kunnen dan de staat van bewustzijn van de patiënt beoordelen. "Ofwel wordt hij wakker, ofwel niet. In dat laatste geval zijn de overlevingskansen niet erg hoog", merkt Laterre op.

Indien hij wakker wordt, moeten de gevolgen van de hartstilstand worden bekeken. "Dat kan gaan van enkele neuronale naweeën, tot een vegetatieve toestand", besluit de arts. "Wanneer hij stuiptrekkingen vertoont, dan zijn de neuronale cellen fel geraakt en kan het nodig zijn hem opnieuw in coma te brengen." (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners