Michel blijft 'zaak Franstaligen verdedigen' na breuk met FDF

26/09/11 om 06:59 - Bijgewerkt om 06:59

De MR blijft aan de onderhandelingstafel om de zaak van de Franstaligen te behartigen, reageert MR-voorzitter Charles Michel op de breuk met het FDF.

De MR blijft aan de onderhandelingstafel om de zaak van de Franstaligen te behartigen. Dat heeft zondagavond voorzitter Charles Michel van de Mouvement Réformateur gezegd nadat de Algemene Raad van het FDF had beslist, uit de beweging te stappen.

FDF-voorzitter Olivier Maingain zei gisteren dat Charles Michel de keuze heeft gemaakt om de belangen van de Franstaligen niet meer te verdedigen. Michel is het daar niet mee eens. "Het is aan de onderhandelingstafel waar wij vastbesloten kunnen werken om de rechten en belangen van de Franstaligen te beschermen", zei Michel. "Dank zij de bereikte akkoorden kunnen we de strijd voeren tegen het separatisme en de nationalistische reflexen, die een groot gevaar vormen voor het verarmen van de Franstaligen".

Door de bereikte akkoorden, aldus nog de MR-voorzitter, wordt Brussel een volwaardige regio en zal ze een financiering hebben die haar door haar regionale, nationale en internationale rol toekomt. De nieuwe financieringsmechanismen "moderniseren en stabiliseren" de federale staat, aldus Michel.

'Zonder N-VA, met MR, dialoog hernieuwd'

"Na verscheidene jaren van permanente communautaire crisissen kunnen we aan de slag om ons land op de weg naar moderniteit, efficiency en stabiliteit te zetten", zei de MR-voorzitter. "De eerste resultaten zijn er. Zonder de N-VA en met de MR wordt bij het federaal overleg de dialoog tussen de gemeenschappen hernieuwd en worden de Franstaligen gerespecteerd".

Olivier Maingain: 'Minder geld, meer overtuiging'

Gevraagd hoe zijn FDF de financiële aderlating zal opvangen, reageerde Maingain strijdvaardig: "We zullen minder geld hebben, maar des te meer overtuiging." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners