Michel 'bezorgd over veiligheid en gezondheid in Calais en Duinkerke'

26/01/16 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:46

Premier Charles Michel wil dat de Franse regering maatregelen neemt om de veiligheids- en gezondheidssituatie in de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke te verbeteren. Michel heeft daarover een brief gestuurd naar zijn Franse collega Manuel Valls en wil dat maandag in Brussel prioritair met hem bespreken.

Michel 'bezorgd over veiligheid en gezondheid in Calais en Duinkerke'

© BELGA

In Calais en nabij Duinkerken verzamelen duizenden vluchtelingen in de hoop op een oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. De Franse staat voorziet geen opvang voor die mensen, met alle problemen van dien.

In de Kamer vroeg Raoul Hedebouw (PVDA) dinsdag naar het standpunt van premier Michel over de kampen. De premier wees op de gezondheidsproblemen in de kampen en wees ook voor de veiligheid. De kampen zijn een aantrekkingspool voor mensenhandelaars en er is ook geen controle over de mogelijke aanwezigheid van geradicaliseerden.

De situatie heeft volgens de premier gevolgen voor de Belgische gemeenten aan de kust en aan de grens. De Belgische kust wordt door vluchtelingen steeds vaker als alternatief gezien voor de gedroomde oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Het aantal mensen zonder papieren dat er aangetroffen wordt, stijgt gevoelig. "Ik ben bezorgd", zei Michel, die een brief aan Valls heeft gestuurd waarin hij de bezorgdheden van de lokale besturen aankaart. Maandag komt Valls naar Brussel voor een Frans-Belgische top over terreurbestrijding. Michel zal van de Fransen "concrete engagementen" vragen om de veiligheid en de gezondheidssituatie in de Noord-Franse kampen te verbeteren. (Belga/NSK)

Onze partners