Michel: 'België wordt onterecht bij begrotingszondaars geplaatst'

19/12/14 om 00:54 - Bijgewerkt om 00:54

Het is "niet correct" dat de Europese Commissie België samen met Frankrijk en Italië onder strenger budgettair toezicht heeft geplaatst. Dat zei premier Charles Michel in de marge van een Europese top van staatshoofden. Belgiê hoort in de rij niet thuis, vindt hij.

Michel: 'België wordt onterecht bij begrotingszondaars geplaatst'

Premier Charles Michel (MR) © Belga

Na een evaluatie van de Belgische begroting voor 2015 gaf de Europese Commissie de regering eind vorige maand drie maanden de tijd om meer duidelijkheid te scheppen over de inspanningen die ze gaat leveren om de Europese begrotingsnormen te halen. België belandde zo in een staartgroepje met Frankrijk en Italië. De begrotingen van die twee grote eurolanden worden begin maart eveneens opnieuw tegen het licht gehouden door de Commissie.

Premier Michel deed bij het begin van de Europese top geen moeite om zijn ongenoegen over de beoordeling van de Commissie te verhullen. "We respecteren de beslissing die genomen is. Maar als ik de objectieve parameters bekijk in verhouding tot Frankrijk en Italië, om ons dan in hetzelfde hokje te stoppen, dat is niet rechtvaardig, niet correct", zo verklaarde de eerste minister.

Structureel

Frankrijk kampt al zes jaar met een begrotingstekort van meer dan drie procent van het bruto binnenlands product, terwijl België de procedure wegens een buitensporig tekort intussen wist te beëindigen. Tegelijkertijd onderneemt de regering ondanks hevig sociaal protest structurele hervormingen die de Europese Commissie al jarenlang van België vraagt, zo liet de premier weten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners