Meyrem Almaci: 'België is een failed state op het vlak van klimaat' (video)

27/11/15 om 22:31 - Bijgewerkt om 22:32

In een gepassioneerde monoloog tijdens het VRT-programma 'Keien van de Wetstraat' pleitte Groen-voorzitter Meyrem Almaci voor een Belgische klimaatakkoord tijdens de klimaattop in Parijs. "We verkwanselen een gigantische kans".

Meyrem Almaci: 'België is een failed state op het vlak van klimaat' (video)

Meyrem Almaci in Keien van de Wetstraat © /

De verschillende regeringen in dit land hebben 6 jaar gehad, aldus Meyrem Almaci, 310 weken, om een akkoord te vinden. Nu vertrekken ze zonder. "Ik verwacht dat ons land sowieso nog een klimaatakkoord maakt", en liefst tijdens de twee weken van de Parijse top. "Ze hebben geen ander excuus om daar niet verder te onderhandelen. Op dat vlak is Vlaanderen, België echt een failed state".

Yvan De Vadder kwam (even) tussen om vast te stellen dat de Groen-voorzitter inzake klimaat de term 'failed state' in de mond neemt, maar minder fel is als hem om terrorisme gaat.

"De terreur is een uitdaging op vele fronten en is nieuw". Maar het klimaat "is iets waar we al 6 jaar een akkoord moeten halen. We waren de voorloper, we zijn helemaal achteraan in het peloton in Europa. We hebben maar vier jaar om de doelstellingen te halen. Er is geen visie. Dat is zo'n zonde. Er ligt 290 miljoen op ons te wachten eens we een akkoord hebben. Men verkwanselt een gigantische kans".

Het slotwoord, van De Vadder: "Als ik u nu echt niet afbreek, dan stopt u gewoon niet".

(RR)

Onze partners