"Met rooms-rood is het in het verleden al altijd vooruitgegaan"

09/06/10 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

Twee kandidaat-premiers blikken vooruit naar de parlementsverkiezingen van 13 juni.

"Met rooms-rood is het in het verleden al altijd vooruitgegaan"

© Filip Naudts

Elio Di Rupo (PS) wil wachten tot het resultaat van de verkiezingen bekend is. En Marianne Thyssen (CD&V) wil voor zondag geen straffe uitspraken doen. 'Maar wie in de nieuwe regering zitting krijgt, zal niet zozeer afhangen van de grootste partij maar wel van wie in staat is om een coalitie te vormen.'

Sommige Vlaamse partijen willen niet in de regering stappen zonder een akkoord over de staatshervorming en B-H-V.

Di Rupo: Pas op de avond van 13 juni kennen we de nieuwe krachtsverhoudingen. Hoe dan ook gaan we niet in drie dagen of in een week alle problemen oplossen, waarmee België al 40 jaar worstelt.

Thyssen: We doen nu geen straffe uitspraken. Maar vooraleer we in een regering stappen, willen we duidelijke afspraken: wat wordt er hervormd, met welk doel en volgens welke methode. Wederzijds respect is belangrijk. We moeten trachten te begrijpen waarom de andere iets wil en wat daarbij een minimale vraag en een maximale toegeving is. Daartussen kan onderhandeld worden.

Wat als de N-VA de grootste partij wordt?

Di Rupo: In België kunnen altijd verrassende coalities uit de bus komen. Mijn hoop is vooral dat na 13 juni aan de onderhandelingstafel de wil getoond wordt om resultaten af te leveren.

Thyssen: Wie in de nieuwe regering zitting krijgt, zal niet zozeer afhangen van de grootste partij maar wel van wie in staat is om een coalitie te vormen. Wie naar de geschiedenis van ons land kijkt, weet wie in moeilijke tijden in staat was om de staat te hervormen en de overheidsfinanciën te saneren. Men zegt altijd dat de kiezers niet dankbaar zijn en daarmee geen rekening houden. Maar ik blijf erbij dat ze hun vertrouwen wel willen geven aan wie in het verleden heeft getoond dat hij het kan.

U zegt eigenlijk dat het met rooms-rood in het verleden steeds vooruitgegaan is?

Thyssen: Dat is een historische waarheid. Waarmee ik echter geen uitspraak heb gedaan over een toekomstige coalitie, natuurlijk.

PAM/IVD

Lees meer over:

Onze partners