'Met ons erbij was dit begrotingsakkoord er niet gekomen' (Groen!)

29/11/11 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

Als Groen! betrokken was geweest bij het begrotingsoverleg, was het bereikte akkoord er niet gekomen. Dat heeft Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke dinsdag gezegd.

Na het afsluiten van de communautaire akkoorden werden de groenen aan de kant geschoven voor de socio-economische onderhandelingen. En dat is volgens Van Hecke te merken aan het begrotingsakkoord.

"De liberale stempel is vrij groot", zegt hij. "Het zijn vooral de laagste en middeninkomens die betalen terwijl de grote inkomens
ontsnappen", luidt het. Zo is de vermogenswinstbelasting vervangen door een solidariteitsbijdrage. Daarnaast is de vliegtaks voor business- en firstclasstickets geschrapt, maar blijft een algemene tv-taks behouden.

Daarnaast wordt er volgens Van Hecke onvoldoende geraakt aan de notionele intrestaftrek. De nucleaire rente (550 miljoen euro) is voor Groen! dan weer te weinig. "Uit een studie van de CREG blijkt dat dat 1,2 à 1,3 miljard had moeten zijn", aldus Van Hecke. "Er was ook afgesproken dat men de minimumpensioenen zou optrekken. Dat gebeurt niet", klinkt het. (Belga/TE)

Onze partners