'Met LijstLijst kan burger elk moment zijn zeg doen'

13/07/12 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

De nieuwe partij LijstLijst wil burgers via het internet meer betrekken bij de gemeentepolitiek.

'Met LijstLijst kan burger elk moment zijn zeg doen'

© Belga

Burgerparticipatie is in. Er was het project G1000 een jaar geleden en recent startte VRT Nieuws met het onlineplatform De Vragende Partij, waarop burgers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een voorstel kunnen doen voor hun gemeente. Verder is er de Piratenpartij, die onder andere via het internet een directe vorm van democratie wil installeren. Dat is ook het doel van de nieuwe Vlaamse partij LijstLijst. Knack.be sprak met oprichter Dirk Valvekens.

Wat is het verschil tussen uw partij en de Piratenpartij?
Dirk Valvekens: LijstLijst heeft in tegenstelling tot de Piratenpartij geen programma. Ons systeem lijkt meer op De Vragende Partij, want burgers kunnen er voorstellen op doen. Maar doordat we met het eID - de elektronische identiteitskaart - werken, kunnen mensen niet anoniem posten.

LijstLijst zorgt er bovendien voor dat de burger op elk moment zijn mening kan geven over zijn gemeente, in plaats van om de zes jaar tijdens de verkiezingen. Vervolgens zorgen wij dat de voorstellen van de burger effectief op de agenda van de gemeenteraad komen.

Burgers kunnen niet alleen zelf voorstellen doen, ze kunnen ook hun voor- of afkeur laten blijken voor voorstellen in de gemeenteraad. Ze kunnen enerzijds stemmen voor voorstellen die via LijstLijst op de agenda geplaatst zijn, maar anderzijds ook voor voorstellen die van klassieke partijen komen. Je zou er de term referendum op kunnen plakken, maar dat klinkt nogal zwaar.

Is het een eerlijk systeem? Wat met ouderen en sociaal zwakkeren die geen toegang hebben tot het internet? Dirk Valvekens: Aan alle innovaties zijn nadelen verbonden. Maar een recente studie toont aan dat in een stad zoals Gent 90 procent van de inwoners thuis internet heeft. De anderen kunnen in bibliotheken surfen. Bovendien zullen er sowieso groepen zijn die voor de zwakkeren opkomen. De huidige politici komen toch ook op voor hen?

Onderschat trouwens de verspreiding van het internet onder ouderen niet. Die mensen hebben vaak veel tijd. Ze zijn vaker geëngageerd. En waarom plaatsen we geen pc in een rusthuis? We moeten vooruit gaan. Het argument dat internetplatformen niet democratisch zijn, is voorbijgestreefd.

Kunnen mensen niet zelf naar politici stappen met hun ideeën?
Dirk Valvekens: Burgers worden minder en minder gehoord, merk ik. Ik merk overal meer onvrede. Elke week lees je in de pers dat de verzuchtingen van de mensen niet gehoord worden. Ik kocht onlangs in Gent enkele oude havenloodsen om ze te renoveren. Maar dat blijkt moeilijk realiseerbaar. Nochtans steunt de buurt ons voor de volle honderd procent. Desondanks zegt de Dienst Stedenbouw: 'De politieke wil ontbreekt voor uw project.' Dat is hallucinant.

Kunnen klassieke partijen dergelijke internetplatformen niet zelf organiseren?

Dirk Valvekens: Nee. Eén centraal platform is veel beter, want stel dat SP.A zoiets organiseert, komen er dan alleen linkse ideeën op de site? En als Vlaams Belang zo iets organiseert alleen rechtse?

Wat zullen jullie doen met ongepaste voorstellen?

Dirk Valvekens: Die worden verwijderd. We zullen ook een ethisch comité oprichten. En doordat je niet anoniem voorstellen kunt doen, zullen mensen twee keer nadenken voor ze iets posten. Als er dan toch iemand iets strafbaars doet, kunnen we zijn gegevens doorgeven aan de overheid.

Kan uw platform niet leiden tot gemeenteraadsdebatten over futiliteiten?
Dirk Valvekens: We nemen twee maatregelen om dat te vermijden. Ten eerste willen we mensen uit allerlei belangenverenigingen naar LijstLijst lokken. Die zullen heel wat relevante voorstellen doen. Verder zullen we ook zoeken naar burgers die dagdagelijks bezig zijn om hun gemeente te verbeteren. We zullen hen een mogelijkheid aanreiken om goede voorstellen op de agenda te plaatsen.

Ten tweede moeten mensen hun voorstel eerst aftasten bij andere inwoners. Als je een voorstel doet, kun je dat doormailen naar enkele mensen. Het komt pas online als een aantal mensen het al geliked hebben. (JC)

Lees meer over:

Onze partners