Met de billen bloot in Parijs

30/10/15 om 13:04 - Bijgewerkt om 13:04

Enkele milieuactivisten hebben vlak voor de start van de Vlaamse ministerraad met een ludieke actie aandacht gevraagd voor het milieu.

Met de billen bloot in Parijs

Philippe Muyters op weg naar de Vlaamse ministerraad. © Belga

Bij de start van de Vlaamse ministerraad stond een zestigtal activisten van de Klimaatcoalitie en Climate Express de ministers op te wachten met de broek op de enkels. 'De actie is een duidelijke waarschuwing van het middenveld: als de ministers er nu niet uitkomen, staan ze met de broek op de enkels in Parijs', klinkt het.

De actie ging uit van de klimaatcoalitie, een netwerk dat beleidsmakers aanspoort bestaande initiatieven naar een klimaatvriendelijke samenleving te versterken en te omkaderen. 'Met deze actie wilden we duidelijk maken dat ons land zich belachelijk aan het maken is', zegt Joeri Thijs van Greenpeace. 'We onderhandelen al zes jaar over wat eigenlijk al een zwak klimaatakkoord is.'

Vorige zaterdag kondigden de onderhandelende ministers nog aan dat er een akkoord was bereikt, maar achteraf bleek onder meer van premier Charles Michel dat er slechts een voorstel op tafel ligt. Vrijdag wil de Vlaamse regering een beslissing nemen over het lot van dit ontwerpakkoord.

'Ons land heeft een sterke ploeg van onderhandelaars met een goede reputatie. We zijn het gewoon om compromissen te sluiten, wat nodig is met de landen uit het Zuiden. Maar hun geloofwaardigheid hangt ook van een groot deel samen met hoe goed of hoe slecht we ons eigen huiswerk in België doen', aldus nog Joeri Thijs.

Schauvliege blijft het ontwerpakkoord verdedigen en benadrukt dat alle partijen water bij de wijn hebben moeten doen. Zo counterde ze het beeld dat Brussel en Wallonië 'de lotto zouden gewonnen hebben'. Ook zij moeten extra inspanningen leveren, klinkt het.

(Belga/TE)

Onze partners