Merksem blokkeert Antwerpse Open VLD-lijst

01/07/12 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Merksem is het district van schepen voor Financiën Luc Bungeneers.

Merksem blokkeert Antwerpse Open VLD-lijst

© Belga

De lijst waarmee Open VLD naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen wil trekken, is afgekeurd. Acht van de negen districten stemden voor, maar Merksem, het disctrict van schepen van Financiën Luc Bungeneers, keurde hem massaal af.

Er moet nu een tweede stemronde komen.

Discussie

De lijstvorming bij Open VLD Antwerpen beroert al een tijdje de gemoederen. Bungeneers had gemikt op de tweede plaats op de lijst, maar die wordt ingenomen door de vroegere Antwerpse korpschef Eddy Baelemans.

Bungeneers reageerde ontgoocheld. "Zoals de kaarten nu liggen bij Open VLD, verplicht men mij om te stoppen met actieve politiek", verklaarde hij toen.

Tweede ronde

De lijst, die getrokken wordt door Annemie Turtelboom, werd zaterdag voorgelegd aan de leden van de negen Antwerpse districten. Het resultaat: 193 stemmen voor, 197 tegen. Opvallend: 175 van de nee-stemmen kwamen uit het district Merksem. Slechts drie leden keurden hem daar goed. In Merksem werden ook de meeste stemmen uitgebracht: bijna de helft van het totale aantal.

"Dat de lijst in acht districten met een grote meerderheid werd goedgekeurd, bewijst dat het nieuwe project, met een combinatie van jong talent en mensen met ervaring, een brede steun geniet. Merksem blijkt een uitzondering te zijn. Het gevolg is dat er een tweede stemronde komt", zegt Axel Polis, voorzitter van Open VLD Groot-Antwerpen. (Belga/KVDA)

Onze partners