“Mentale kloof is nog dieper geworden” (Luc De Bruyckere)

Volgens Voka-voorzitter Luc De Bruyckere stemt de reactie van de PS op de zes aanbevelingen van Europa voor een efficiënt sociaal-economisch beleid niet echt hoopvol. “Maar een ondernemer is een optimist, want niemand wil nieuwe verkiezingen”, reageert De Bruyckere op het politieke drama van het voorbije jaar.

Een jaar na de verkiezingen vraagt Knack.be vijf dagen lang aan opiniemakers om terug te kijken op een jaar zonder regering. Vandaag deel 3: Voka-voorzitter Luc De Bruyckere.

Bent u verbaasd dat we een jaar na de verkiezingen nog altijd geen federale regering hebben?

De Bruyckere: Op het ogenblik dat de verkiezingsuitslag bekend werd, was mijn eerste reactie: Vlaanderen kiest voor verandering, Wallonië voor stabiliteit. Het was dus van meet af aan duidelijk dat het een moeilijke bevalling zou worden. Tijdens de Vollezele-periode leek het nog dat de twee protagonisten elkaar snel zouden vinden, maar dat was achteraf bekeken ijdele hoop. Als ondernemer en als voorzitter van Voka betreur ik dat we een jaar na de verkiezingen nog altijd geen regering hebben. De uitdagingen zijn gekend, ze zijn groot en vrágen om een regering. Dit blijkt eens te meer na de zes aanbevelingen van de Europese Commissie voor een efficiënt sociaal-economisch beleid.”

Is er de voorbije 12 maanden volgens u vooruitgang geboekt?

De Bruyckere: “Mijn vaststelling is dat de mentale kloof nog dieper geworden is, wat eigenlijk niet abnormaal is als je een jaar na de verkiezingen nog altijd geen akkoord kan maken. Dan gaat iedereen kamperen op zijn eigen uitgangspunt. Maar om tot een akkoord te komen, moet men voor een stuk dat uitgangspunt verlaten. Hoewel iedereen wel beweert dat te hebben gedaan, blijkt het toch maar niet te lukken.”

Hoe moet het nu verder. Slaagt Elio Di Rupo in zijn opdracht?

De Bruyckere: “Dat is natuurlijk een vraag waar niemand het antwoord op weet, maar de reactie van de PS op de zes voorschriften van Europa voor België zijn niet meteen van die aard om optimistisch te zijn. Het is op communautair vlak al zo moeilijk en nu belooft ook het sociaal-economsiche luik van het regeerprogramma een harde brok te worden. It’s a hell of a job. Maar een ondernemer is een optimist, dus ik hoop dat de onderhandelaars eruit geraken. Zo niet krijgen we wat niemand wil en dat zijn nieuwe verkiezingen.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content