Ewald Pironet
Ewald Pironet
Senior writer van Knack
Opinie

06/09/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

'Mensen op 55 jaar op brugpensioen sturen - ook als dat anders heet - is in deze tijden verwerpelijk'

Verzekeraar Axa België maakte gisteren bekend dat ze 650 jobs schrapt. Ze mikt daarbij op brugpensioen voor de getroffenen. Ondertussen blijkt dat het Belgisch filiaal miljarden versluisde naar Frankrijk. Dat is stuitend, schrijft Ewald Pironet, senior writer bij Knack.

'Mensen op 55 jaar op brugpensioen sturen - ook als dat anders heet - is in deze tijden verwerpelijk'

© Belga

Bij Axa België verdwijnen 650 van de 4.300 jobs, dat is 15 procent. Men wil er gedwongen ontslagen vermijden en daarbij is een brugpensioen vanaf 55 jaar een scenario dat op tafel ligt. Daarvoor wil Axa België het statuut van bedrijf in herstructurering bekomen. Als het die erkenning krijgt, kan het gebruik maken van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, zoals het brugpensioen tegenwoordig officieel heet. Dat kan dan voor werknemers vanaf 56 jaar. Maar dankzij een uitzonderingsclausule zou dat ook al kunnen gelden voor werknemers vanaf 55 jaar. Mensen op 55 jaar op brugpensioen sturen - ook als dat anders heet - is in deze tijden verwerpelijk: je kan niet vragen aan mensen om langer te werken, later op pensioen te gaan en tegelijkertijd anderen op 55 jaar in de werkloosheid dumpen met bedrijfstoeslag.

Wingewest van Frankrijk

Ondertussen blijkt volgens zakenkrant De Tijd dat Axa België de voorbije tien jaar 2,6 miljard aan dividenden uitbetaalde aan de Franse eigenaars. Daarmee wordt geïllustreerd hoe belangrijk het is dat een bedrijf in Belgische handen blijft: nu vloeide de winst van Axa België naar Frankrijk, we hebben er hier geen voordeel mee kunnen doen. België bleek ook in dit het geval van Axa een wingewest van Frankrijk.

En dan wordt het helemaal grof: nadat de winst van Axa België jarenlang weggesluisd werd naar Frankrijk, worden nu 650 mensen bij Axa België de laan uitgestuurd en als het even kan op brugpensioen. De combinatie van beide is stuitend.

Lees meer over:

Onze partners