Melkproducenten keren huiswaarts

27/11/12 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

De acties van de melkproducenten in Brussel naderen hun einde.

Melkproducenten keren huiswaarts

© Belga

De acties van de melkproducenten in Brussel naderen hun einde. De tractors zullen nog door de Europese wijk rijden, waarna ze via de autosnelwegen opnieuw huiswaarts keren. De politie zal de colonne begeleiden naar de E411, E40 en de E314.

De melkproducenten vragen van Europa een eerlijke prijs voor hun melk. De woordvoerder van de European Milk Board (EMB), Erwin Schöpges, is tevreden met de massale aanwezigheid van de melkproducenten uit talrijke Europese landen. Zij wachten tot de lente van 2013 op antwoorden van de Europese instanties. Krijgen ze die niet, dreigen ze ermee om opnieuw in Brussel te manifesteren. Daarbij zal het er minder vredelievend aan toe gaan, waarschuwde Schöpges.

Tijdens hun actie dinsdagochtend op het Luxemburgplein in Brussel brachten de melkproducenten ook een eerbetoon aan de 157.000 gesloten ondernemingen sinds 2009. Ze staken vijftien kaarsen met de vlag van iedere staat aan. Per land werd het totale aantal gesloten ondernemingen opgesomd, waarna een minuut stilte werd gehouden.

Polen betaalde de hoogste tol met 104.000 ondernemingen die de deuren moesten sluiten. Ook Duitsland met 12.000 en Kroatië met 10.000 sluitingen zijn zwaar getroffen. In België gaat het om 3.000 ondernemingen.

De Europese commissaris voor Landbouw, Dacian Ciolos, sprak de melkboeren toe. "Ik kan u geen onmiddellijke oplossing garanderen, dat zou een leugen zijn." Hij vroeg tijd om de impact van de maatregelen van het zogenaamde "melkpakket" op het terrein te analyseren. Hij beloofde duurzame voorstellen tegen midden 2013. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners