Meisjes die in cel moesten verblijven, kunnen nu toch terecht in gesloten instelling

25/06/15 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:13

De twee meisjes van 13 en 14 jaar, die de voorbije twee nachten in een politiecel moesten doorbrengen, kunnen nu toch gedurende drie maanden terecht in de gesloten gemeenschapsinstelling in Beernem.

Meisjes die in cel moesten verblijven, kunnen nu toch terecht in gesloten instelling

Psychiatrie © Istock

Dat bevestigen hun advocaten. De Antwerpse jeugdrechtbank had hen daar geplaatst, maar er was aanvankelijk geen plek vrij voor hen, waardoor ze in een cel waren beland.

Drugs en mogelijk prostitutie

Het gaat om bijzonder kwetsbare meisjes die kampen met een drugsproblematiek en die al meermaals wegliepen van huis of uit open instellingen. Er zijn ook aanwijzingen dat ze in het prostitutiemilieu verzeild zijn geraakt.

In het geval dat er vandaag geen plaats zou gevonden worden, dan waren de twee meisjes alsnog op straat beland. Ze nog langer in de cel houden, is immers wettelijk niet toegelaten.

Capaciteit

In maart had een meisje van 17 met psychische en gedragsproblemen ook al eens de nacht in een Antwerpse politiecel moeten doorbrengen wegens plaatsgebrek. Voor haar werd de volgende dag alsnog een plekje gevonden in een gemeenschapsinstelling.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) betreurt de feiten en zei woensdag al dat er druk gewerkt wordt aan de creatie van meer opvangplaatsen. (Belga/KVDA)

Onze partners