Meisjes (13 en 14) moeten door plaatsgebrek tweede nacht doorbrengen in politiecel

24/06/15 om 18:07 - Bijgewerkt om 19:03

De twee waren door de jeugdrechter in de gemeenschapsinstelling van Beernem geplaatst, maar die is volzet.

Meisjes (13 en 14) moeten door plaatsgebrek tweede nacht doorbrengen in politiecel

Psychiatrie © Istock

Er is nog steeds geen plaats gevonden voor de twee meisjes van 13 en 14 jaar die vorige nacht in een politiecel in Antwerpen doorbrachten wegens een plaatsgebrek in de gesloten gemeenschapsinstelling van Beernem, waar ze door de jeugdrechter geplaatst werden. Ze zullen dus noodgedwongen een tweede nacht in de cel moeten verblijven. Dat bevestigde het parket van Antwerpen op een persconferentie.

Risico

Het gaat om bijzonder kwetsbare meisjes die kampen met een drugsproblematiek en die al meermaals wegliepen van huis of uit open instellingen. Er zijn ook aanwijzingen dat ze in het prostitutiemilieu verzeild zijn geraakt. 'Het standpunt van de jeugdrechtbank dat deze jongeren op dit ogenblik enkel en alleen gebaat zijn met een verblijf in de gesloten gemeenschapsinstelling van Beernem of de semi-gesloten instelling van Mol is dus gefundeerd en meer dan terecht', zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé.

'Deze oplossing is verre van ideaal, want niemand sluit graag kinderen op. Maar als we ze laten gaan, is de kans zeer groot dat ze zich opnieuw in dat gevaarlijke milieu gaan begeven. Iemand moet waken over de veiligheid van die kinderen nu de bevoegde overheid, zijnde Welzijn, daar niet in slaagt. Wij nemen als parket onze verantwoordelijkheid, alleen zijn wij beperkt in onze mogelijkheden. Eigenlijk staan we machteloos tegenover dat aanhoudende plaatsgebrek en het is ook niet de eerste keer dat we dit aankaarten'.

Beslissing

Donderdag wordt opnieuw bekeken of er plaats is voor de meisjes. Is die er niet, dan kan de jeugdrechter een andere beslissing nemen, die minder adequaat is. Ze nog langer in de cel houden, is wettelijk niet toegelaten. De kans bestaat dus dat ze alsnog op straat belanden.

Er was dinsdag ook nog een derde meisje van 15, dat met dezelfde problematiek kampt, maar zij werd gecolloqueerd en zit nu in een psychiatrische instelling, zij het voor volwassenen.

Capaciteit

In maart had een meisje van 17 met psychische en gedragsproblemen ook al eens de nacht in een Antwerpse politiecel moeten doorbrengen wegens plaatsgebrek. Voor haar werd de volgende dag alsnog een plekje gevonden in een gemeenschapsinstelling.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) betreurt de feiten en zei op Radio 1 dat er binnenkort meer plaats beschikbaar moet zijn. 'We zijn druk bezig met extra capaciteit te creëren om het opvangaanbod te vergroten.' (Belga/KVDA)

Onze partners