Meisje van 16 vertrokken naar Syrië

30/07/13 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Er zijn opnieuw drie mensen uit Vilvoorde, onder wie een meisje van 16, naar Syrië vertrokken. Het gaat om 'impulsvertrekkers', zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Meisje van 16 vertrokken naar Syrië

© Belga

Tijdens de zomervakantie zijn nog maar eens drie Syriëstrijders, onder wie een meisje van 16, uit Vilvoorde vertrokken. Het meisje zou een aantal weken geleden zijn bekeerd, wellicht door toedoen van mensen van Sharia4Belgium.

Volgens de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), gaat het om 'impulsvertrekkers': 'jongeren die zich niet goed in hun vel voelen en van de ene dag op de andere beslissen hun leven in de strijd te gooien.'

Identiteitskaart afnemen

Bonte pleit daarom in 'De Ochtend' op Radio 1 nog eens voor de mogelijkheid om de Belgische identiteitskaart van de jongeren te kunnen afnemen. 'Het heeft me de voorbije weken gefrustreerd dat de federale regering niet op die vraag is ingegaan', aldus Bonte. Ook voor de Vlaamse regering is Bonte niet mals: 'Die is volkomen afwezig in deze hele discussie.'

In Duitsland bestaat zo'n preventieve maatregel al en ook in Nederland wordt de mogelijkheid onderzocht. Regeringspartij VVD wil zelfs dat van de Syrië-gangers ook de Nederlandse nationaliteit kan worden afgenomen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners