Megaboetes voor vergeten belastingbrieven

22/04/14 om 04:34 - Bijgewerkt om 04:34

De fiscus verstuurt deze week duizenden brieven naar Belgen die hun belastingaangifte niet indienden. Voor hen dreigen enorme belastingverhogingen, tot tienduizenden euro's.

Megaboetes voor vergeten belastingbrieven

Belastingbrieven lopen binnen bij de fiscus. Is de uwe daar niet bij, dan kan u een fikse boete krijgen. © BELGA

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Eerder had de fiscus al veel hogere boetes opgelegd voor mensen die het vertikken een belastingaangifte in te dienen voor een deel of het geheel van hun activiteiten, maar voortaan worden ook belastingverhogingen doorgevoerd. Dat komt door een wetswijziging die eind 2012 door het parlement is gesluisd.

20.000 euro

Het komt erop naar dat voor de belastingverhoging niet langer rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoorheffing, maar dat die voortaan berekend wordt op het totale inkomen. "En dat leidt in sommige gevallen tot belastingverhogingen van 20.000 euro of meer", zegt een belastingambtenaar.

Midden maart hebben de betrokken belastingambtenaren een dienstnota met instructies gekregen. Daaruit blijkt dat de computers van Financiën de verhoogde belastingaanslagen geautomatiseerd gaan uitzenden. En die verhogingen zullen dus gebaseerd zijn op de totale inkomsten.

Voor 13 december geen sancties

Wie te laat, maar wél nog voor 13 december 2013 zijn aangifte heeft gedaan, blijft volgens de kranten straffeloos. Wie dat na 13 december toch nog deed, komt er vanaf met een boete, zonder verhoging. Al de anderen die helemaal geen aangifte deden, krijgen een boete én een verhoging. (Belga/TV)

Onze partners