'Meeste Syriëstrijders zullen zonder wetswijziging Belg blijven'

29/01/15 om 04:46 - Bijgewerkt om 05:44

Met de huidige wet kan de nationaliteit van Syriëstrijders slechts in uitzonderlijke gevallen afgenomen worden. Minister Geens legt zijn collega's drie scenario's voor.

'Meeste Syriëstrijders zullen zonder wetswijziging Belg blijven'

Koen Geens, minister van Justitie © Belga

Dat schrijvenDe Standaard en La Libre Belgique.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan de verstrenging van de wet die het afnemen van de Belgische nationaliteit moet vergemakkelijken. Maar de nationaliteit van wie in België geboren wordt met een dubbele nationaliteit kan niet worden afgenomen - en dat is het geval voor een meerderheid van de Belgische Syriëstrijders.

Regeringskringen bevestigden aan De Standaard dat de maatregel door juridische problemen slechts op enkele teruggekeerde Syriëstrijders van toepassing zal zijn. Meteen dreigt een sterk gemediatiseerde maatregel in het kader van de bestrijding van de radicalisering een lege doos te worden.

Vooral de N-VA - bij monde van Antwerps burgemeester Bart De Wever en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon - drong erop aan teruggekeerde Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit de Belgische nationaliteit af te nemen.

Drie opties

Volgens La Libre Belgique legt minister Geens drie opties voor aan de regering. De 'harde optie', die de voorkeur geniet van N-VA en volgens de krant ook van MR, zou toelaten bij landgenoten met dubbele nationaliteit, die terreurdaden gesteld hebben, tot de derde generatie hun Belgische nationaliteit af te nemen. Daarvoor is een wetswijziging nodig. In de tweede, softe optie, die volgens La Libre de voorkeur van de CD&V wegdraagt, wordt de wet niet gewijzigd, maar wordt in de zeldzame gevallen dat het afnemen van de nationaliteit mogelijk is, de procedure versneld. In een gemiddelde optie zouden via een wetswijziging de mogelijkheden om de nationaliteit te ontnemen aan Belgen van de eerste generatie met dubbele nationaliteit worden uitgebreid.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners