Een meerwaardebelasting? Onbespreekbaar voor Open VLD en N-VA. Bij de Franstalige liberalen is er veel minder tegenstand, zegt politicoloog Jean Faniel (CRISP).

De Vlaamse regeringspartijen CD&V, Open VLD en N-VA ruziën over een meerwaardebelasting. Aan Franstalige kant blijft het oorverdovend stil, zo lijkt het. Leeft het thema er niet?

Jean Faniel: Toch wel. Fiscale hervorming is sowieso een belangrijk thema. Maar het leeft anders dan in Vlaanderen, waar drie rechtse regeringspartijen (Open VLD, N-VA en CD&V) worstelen om er hun stempel op te drukken. Het Franstalige landschap ziet er heel anders uit. Er is maar één regeringspartij, die meteen ook de enige rechtse partij is.

En wat denkt de MR over een meerwaardebelasting?

Faniel: Premier Charles Michel (MR) heeft zich tijdens de ruzies tussen de Vlaamse coalitiepartners op de vlakte gehouden. Hij wilde vooral geen olie op het vuur gooien, zijn regering mocht niet in het gedrang komen. Maar zijn partij is wel voorstander van een fiscale hervorming. In de eerste plaats wil de MR een verlaging van de vennootschapsbelasting. Dat is een must voor de Franstalige liberalen, die ook in Wallonië de druk van het patronaat voelen. Dat die verlaging aan een meerwaardebelasting wordt gekoppeld, is geen probleem, integendeel.

Hoezo?

Faniel: De MR profileert zich als een liberale partij met een sociaal karakter. Een hervorming van de vennootschapsbelasting gekoppeld aan een meerwaardebelasting laat beide aspecten uit de verf komen. Veel hangt natuurlijk af van de inhoud. Zo’n meerwaardebelasting kan symbolisch zijn, met juist genoeg substantie om de CD&V tevreden te houden.

Is het voor de andere partijen een strijdpunt?

Faniel: Van de PTB-PVDA tot CDH en Défi, alle Franstalige partijen pleiten voor een rechtvaardiger fiscaliteit. PTB-PVDA gaat daarin uiteraard het verst – de extreemlinkse partij heeft al jarenlang een miljonairstaks in haar programma. Zover gaan de PS en Ecolo niet, maar ook zij zijn gewonnen voor meer belastingen op kapitaal. Feit is dat ze niet wegen op het debat: dit blijft tenslotte een federale materie. De Waalse regeringspartijen zullen vooral met de gevolgen worden geconfronteerd.

Ze kunnen zich in de Kamer wel op het onderwerp profileren.

Faniel: Dat gebeurt niet, de oppositiepartijen slagen er niet in een eigen alternatief op de agenda te plaatsen. Zeker voor de PS is het als gewezen regeringspartij moeilijk om zich te profileren. Ze hebben hun kansen niet gegrepen. Zelfs in de regeringen van Elio Di Rupo waren het vooral de Franstalige liberalen die de fiscale hervormingen hebben gestuurd.

Door Erik Raspoet

‘Charles Michel wilde geen olie op het vuur gooien. Zijn regering mocht niet in het gedrang komen.’

Partner Content