Meerderheidspartijen Federaal Parlement willen embargo op wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

© Belga

De meerderheidspartijen lijken het erover eens dat ons land geen wapens meer kan leveren aan Saoedi-Arabië. Adder onder het gras: wapenhandel is een bevoegdheid van de deelstaten.

De federale meerderheidspartijen zijn bereid een embargo in te stellen op de verkoop van wapens vanuit België aan Saoedi-Arabië. Dat blijkt uit een reeks amendementen die ze dinsdag hebben ingediend op een voorstel van resolutie van Ecolo-Groen en waarmee ze de bal in het kamp van de gewesten leggen. De groene fractie wil elke handelsrelatie met de oliestaat bevriezen, maar zo ver wil de meerderheid niet gaan.

De groene resolutie leek lange tijd een tekst voor de parlementaire galerij, tot twee weken terug een polemiek losbarstte over de goedkeuring die ons land gaf aan de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie. Als antwoord op de forse kritiek stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) daarop voor een debat te openen over de lijn die ons land moet volgen in zijn relaties met Saoedi-Arabië.

De groenen vragen dat alle handelsrelaties met het land worden opgeschort. Eerst moet er duidelijkheid komen over de financiële stromen tussen België en Saoedi-Arabië. De meerderheid wil dan weer een “diepgaande reflectie” over de Belgische handels- en diplomatieke relaties met de oliestaat alvorens een nieuwe Belgische strategie te bepalen, gezien de Saoedische houding op het vlak van de mensenrechten.

Wat de wapenhandel betreft stelt de meerderheid voor die stop te zetten in overleg met de gewesten – vooral Wallonië voert massaal wapens uit naar Saoedi-Arabië, vanuit Vlaanderen komen vooral onderdelen in Saoedi-Arabië terecht. Zo’n embargo brengt PS en cdH in een lastig parket. Beide partijen vormen de meerderheid in Wallonië, en zij hebben tot nu toe steeds gepleit voor een Europees embargo omdat een Belgisch initiatief geen zoden aan de dijk zou brengen. Minister Reynders bracht daar al tegen in dat Europese onderhandelingen daarover zeer lang zouden duren en zeer moeilijk zouden verlopen.

Kamerlid Georges Dallemagne (cdH) pleit voor een plan om de engagementen ten opzichte van Saoedi-Arabië terug te schroeven. “We moeten dat land definitief als gevaarlijk beschouwen op het vlak van veiligheid”, stelde Dallemagne, die daarmee doelde op de rol van het koninkrijk in de verspreiding van het salafisme. “Indien men mij zegt dat er een gevaarlijk iemand naast mij zit, dan vraag ik een wapenembargo”, merkte minister Reynders op.

Partner Content