Meerderheid Vlaamse partijen wil merkteken op elke kogel

N-VA, SP.A, CD&V, Groen en Ecolo steunen het idee om elke kogelhuls van onder meer een identificatienummer te voorzien. Open VLD dient een eigen wetsvoorstel in.

Alle kogels die in België gemaakt of ingevoerd worden, moeten een individuele markering krijgen. Daar zijn zowat alle Vlaamse partijen het over eens, zo schrijft De Morgen. “Nu controleren we etenswaren strenger dan kogels, echt logisch is dat niet”, klinkt het.

Senator Patrick De Groote (N-VA) werkte een wetsvoorstel uit dat bepaalt dat op elke kogelhuls informatie moet komen over het merk, het jaartal van productie, een lotnummer en een identificatienummer van de verpakking van de kleinste verkoopeenheid.

Momenteel geven de bodemstempels op kogels in sommige gevallen al informatie over het lot waartoe die kogel behoorde, maar één lot kan zo’n 500.000 kogels bevatten. “Dan wordt het wel erg moeilijk om zo’n ding te traceren”, aldus De Groote.

Open VLD dient eigen voorstel in

CD&V’er Rik Torfs en SP.A-collega Bert Anciaux ondertekenden het voorstel mee, terwijl ook Groen en Ecolo het plan volgens de krant toejuichen. Open VLD zou dan weer een eigen voorstel willen indienen, waardoor uit een unieke identificatiecode meteen de koper af te leiden valt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content