Meerderheid vindt geen akkoord over te herziene grondwetartikels

18/04/14 om 22:21 - Bijgewerkt om 22:21

Vertegenwoordigers van de aftredende regeringscoalitie hebben zonder succes geprobeerd om een akkoord te vinden over een lijst van grondwetartikels die voor herziening vatbaar worden verklaard.

Meerderheid vindt geen akkoord over te herziene grondwetartikels

Premier Elio Di Rupo (PS) in de Kamer © BELGA

Dat zeggen verschillende bronnen. De vicepremiers en de voorzitters van de zes partijen van de meerderheid kwamen vrijdagmiddag bijeen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, in Brussel. Maar om 18.30 uur gingen ze al uiteen zonder akkoord. Maandag vindt een nieuwe vergadering plaats, zegt een goed geïnformeerde bron.

De discussies spitsen zich toe op artikel 195 van de grondwet, dat de procedure regelt voor een grondwetsherziening. De aftredende meerderheid, samen met de groenen, heeft nog maar net de zesde staatshervorming tot een goed einde gebracht. De drie Franstalige partijen (MR, cdH en PS) willen niet dat het artikel in de lijst wordt opgenomen. Er wordt dus vooral gediscussieerd tussen de Vlaamse coalitiepartners.

Het mechanisme tot herziening van de grondwet houdt in dat de regering, Kamer en Senaat de lijst van grondwetartikels kunnen bepalen die ze willen herzien in de volgende legislatuur. In 2010 werd ook artikel 195 in de lijst opgenomen, dat de herziening regelt, zodat alle grondwetartikels konden aangepast worden met het oog op een staatshervorming. (Belga/TV)

Onze partners