Meerderheid shishabars niet in orde met wetgeving

01/08/16 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:31

In de meerderheid van de gecontroleerde shishabars heeft de controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid dit en vorig jaar verschillende inbreuken op de tabakswet vastgesteld. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Renate Hufkens (N-VA).

Meerderheid shishabars niet in orde met wetgeving

shisha © REUTERS

In 2014 maakten de controleurs nog 32 processen-verbaal op. Vanaf 2015 beschikt de controledienst over aparte cijfers voor shishabars. Toen werden daar 37 controles uitgevoerd, en in 54 procent van de gevallen werden inbreuken vastgesteld. In totaal werden toen 33 pv's opgesteld. Dit jaar werden al 30 controles uitgevoerd, en werden inbreuken vastgesteld in twee op de drie gecontroleerde bars. Er werden dit jaar al 38 pv's opgesteld. Shishabars worden beschouwd als drankgelegenheden, en moeten ook de tabakswetgeving respecteren.

De voornaamste inbreuken zijn het niet naleven van die wet, zoals een te grote rookkamer of tv-schermen in de rookkamer. Daarnaast werd ook de wet op de tabakshandel niet nageleefd, door de verkoop van producten zonder gezondheidswaarschuwing of fiscale zegel. (BELGA/JVL)

Onze partners