Meerderheid is het eens over onderzoekscommissie Kazachgate

23/11/16 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:54

De federale meerderheidspartijen hebben een princiepsakkoord bereikt over het instellen van een onderzoekscommissie rond de versnelde uitwerking van de afkoopwet in het voordeel van de Kazachse zakenman Patokh Chodiev. Bedoeling is om morgen een tekst voor te leggen aan de Kamer tijdens de plenaire vergadering, zegt Sonja Becq (CD&V).

Meerderheid is het eens over onderzoekscommissie Kazachgate

Armand De Decker (MR) © Belga

De Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev beroert al een week de gemoederen in het federaal parlement. De oppositiepartijen kondigden al aan een voorstel in te dienen voor een onderzoekscommissie die moet uitzoeken in hoeverre Armand De Decker (MR) politieke druk heeft uitgeoefend om de afkoopwet versneld door het parlement te jagen.

Ook bij de meerderheidspartijen lijkt iedereen het er nu over eens dat een onderzoekscommissie moet uitpluizen hoe de vork precies in de steel zit. 'De deur staat wagenwijd open voor een onderzoekscommissie' verklaarde N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover vandaag aan VRT. Ook CD&V, Open Vld en zelfs MR steunen het voorstel van de oppositie.

'Iedereen is het eens over het principe van een onderzoekscommissie,' zegt Sonja Becq (CD&V). 'Nu ligt een tekst voor die door Olivier Maingain (MR) is opgesteld. Die willen we liefst in consensus morgen voorleggen aan de plenaire vergadering.'

(SK)

Onze partners