Meerderheid centrumrechtse partijleden vindt cordon sanitaire 'ondemocratisch'

30/11/16 om 05:48 - Bijgewerkt om 06:02

Liefst 78,3 procent van de partijleden van N-VA, 57,5 procent van Open VLD en 46,8 procent van CD&V vindt het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang ondemocratisch.

Meerderheid centrumrechtse partijleden vindt cordon sanitaire 'ondemocratisch'

© VTM Nieuws

Dat blijkt uit een studie van de UGent waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws berichten.

De studie bij 3.500 leden van N-VA, CD&V, Open VLD, Groen en SP.A spreekt zich niet uit over hoeveel leden het cordon ook zouden willen opblazen en over de bereidheid tot potentiële samenwerkingen met Vlaams Belang. Maar de cijfers zijn wel "een duidelijke indicatie dat het cordon niet in iedere partij even veel draagvlak heeft", aldus Bram Wauters (UGent).

Die wetenschap kan N-VA goed uitkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Gemengde signalen

Hoewel de partijtop uitdrukkelijk claimt dat samen met Vlaams Belang besturen uitgesloten is, zijn de cijfers wel een potentieel nuttig drukkingsmiddel voor het geval dat N-VA door de traditionele partijen lokaal dreigt uitgesloten te worden van het bestuur.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet eerder deze week verstaan dat N-VA tegen het cordon sanitair is, maar dat samenwerken met Vlaams Belang op praktische bezwaren stuit. Voorzitter Bart De Wever, Kamerfractieleider Peter De Roover en Kamervoorzitter Siegfried Bracke lieten ondertussen al weten dat een samenwerking met Vlaams Belang uit den boze is.

Volgens Wauters zal N-VA het cordon in 2018 niet laten vallen, omdat de partij bedolven zou worden onder de kritiek, omdat een samenwerking met het Vlaams Belang N-VA electoraal kan kosten en omdat die samenwerking contraproductief kan zijn met het oog op federale en Vlaamse verkiezingen in 2019.

(Belga/RR)

Onze partners