Meer varkens geslacht op één jaar dan er Belgen zijn

06/03/14 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

In België werden 1.9 miljoen varkens geslacht in 2013. Dat is een stijging van twee procent in vergelijking met 2012.

Meer varkens geslacht op één jaar dan er Belgen zijn

Varken © BELGAIMAGE

In 2013 werden in België 11,9 miljoen varkens geslacht, een stijging van twee procent in vergelijking met 2012. Zowel het aantal geslachte runderen als geslachte kippen daalde dan weer licht tot respectievelijk 806.000 en 290 miljoen stuks. Dat heeft de federale overheidsdienst (FOD) Economie bekendgemaakt.

De varkenssector is zo met een aandeel van 64 procent de belangrijkste leverancier van geslachte dieren, goed voor 1,1 miljard kilogram geslacht gewicht op een totaal van bijna 1,8 miljard op jaarbasis.

In de pluimveesector passeren maandelijks meer dan 24 miljoen kippen de slachtvloer. In geslacht gewicht komt dat neer op 380 miljoen kilogram geslachte kippen. Daarnaast worden maandelijks ongeveer 67.000 runderen geslacht, op jaarbasis levert dit 250 miljoen kilogram geslachte runderen op.

38 procent geconsumeerd in eigen land

Bijkomend worden per maand ongeveer 10.000 schapen, 600 geiten, 700 paarden, 70.000 kalkoenen, 4.000 eenden en 16.000 stuks ander gevogelte geslacht. Dat maakt een algemeen totaal van ongeveer 25 miljoen geslachte dieren per maand. Van de totale hoeveelheid varkensvlees in België wordt grosso modo 38 procent in eigen land geconsumeerd en dus 62 procent uitgevoerd, zo stelt Stephan Moens van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie.

Hij leidt deze verhouding af uit de zelfvoorzieningsgraad wat betreft varkensvlees in 2010 (meest recente beschikbare gegevens, nvdr.), die 260,1 procent bedraagt. Dit betekent dat er 1,6 keer meer varkensvlees werd uitgevoerd dan er in ons land werd geconsumeerd.

Moens wijst er wel op dat "in de vleesbevoorradingsbalansen ook geïmporteerd varkensvlees zit, waardoor men dus niet zomaar kan stellen dat 62 procent van de in België geslachte varkens naar het buitenland gaat".

Voor rund- en kalfsvlees blijkt uit de zelfvoorzieningsgraad in 2010 dat iets meer dan tweederde in eigen land werd geconsumeerd. Voor kippenvlees loopt dat zelfs op tot 86 procent. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners