Meer studenten veranderen halverwege het academiejaar van opleiding

© Thinkstock

Steeds vaker veranderen studenten na het eerste semester van studierichting. Dat is voornamelijk te danken aan aangepaste opleidingsprogramma’s, betere communicatie en het nieuwe creditsysteem waarmee vakken van de ene opleiding naar de andere meegenomen kunnen worden.

Het Leuvense studentenblad Veto pakte uit met het nieuws. Sinds de invoering van het creditsysteem, waardoor studenten veel meer een opleiding op maat kunnen volgen, wordt er na het eerste semester steeds vaker en vaker van opleiding veranderd. Zo blijft de schade relatief beperkt, indien studenten zich in februari de keuze van september beklagen

.’Ze kunnen meteen intekenen voor de opleidingsonderdelen van het tweede semester, er de credits van halen en het volgend academiejaar starten met een voorsprong’, meldt Hilde Van Puyenbroeck, diensthoofd studieadvies van de Gentse Arteveldehogeschool in Veto.

Nog te veel verkeerde studiekeuzes

De Gentse hogeschool telde op die manier 358 nieuwe inschrijvingen, de KHLeuven 206. Ook bij Thomas More, de fusie van Lessius en Katholieke Hogeschool Kempen, ziet men steeds meer studenten die het over een andere boeg gooien. De hogeschool maakt het dan ook mogelijk om in juni examens af te leggen van vakken die eigenlijk in het eerste semester werden gegeven.

Al blijven hogescholen en universiteiten kritisch. Toon Martens, algemeen directeur van de KHLeuven de KHLim, meldt aan het studenteblad dat volgens hem nog steeds te veel studenten blijven hangen aan een verkeerde studiekeuze.

Bovendien heroriënteren niet alle studenten zich die zich uitschrijven in februari. Een deel beslist soms gewoon om werk te gaan zoeken en het studentenleven te laten voor wat het is. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content