Meer nucleaire incidenten geregistreerd

29/07/10 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:12

Vorig jaar waren er 21 meldingen, waarvan één echt incident bij een bedrijf.

In 2009 zijn er in ons land 21 nucleaire incidenten geregistreerd, tegenover 8 het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Twintig meldingen waren vorig jaar van niveau 1. Dat zijn
technische mankementen zonder gevolg. In één geval was er wel sprake van een 'incident'.

Bij een bedrijf dat medisch materiaal en voedingsmiddelen steriliseert, was een arbeider nog in de bestralingscel toen de bestraling werd opgestart. Hij kon echter tijdig op de noodstop duwen.

Woordvoerster Karina De Beule van de FANC zegt in De Standaard dat de stijging van het aantal meldingen niet betekent dat er meer incidenten zijn. Volgens haar wordt er beter over gecommuniceerd en wordt elk incident, hoe klein ook, gemeld.

Meer dan de helft van de 'incidenten' gebeurde in de kerncentrales van Doel en Tihange, waarvan een vijftal in de oudste centrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 2.

Toch wil dat volgens De Beule niet zeggen dat die centrales onveiliger worden. Zowel Tihange als Doel kregen eind vorig, begin dit jaar nog een team van internationale experts over de vloer en hun oordeel was positief, aldus De Beule.

Lees meer over:

Onze partners