Meer kinderopvang kan 15.500 moeders aan werk helpen

27/05/13 om 06:56 - Bijgewerkt om 06:56

Als de overheid het tekort aan opvangplaatsen voor baby's tussen drie maanden en drie jaar zou wegwerken, zouden 15.500 moeders voltijds aan het werk kunnen gaan.

Als de overheid het tekort aan opvangplaatsen voor baby's tussen drie maanden en drie jaar zou wegwerken, zouden 15.500 moeders voltijds aan het werk kunnen gaan. Dat becijferden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, KU Leuven en Universiteit Maastricht, schrijft De Standaard.

Het wegwerken van het tekort zou jaarlijks 12 miljoen euro aan bijkomende subsidies kosten, zeggen de wetenschappers in hun gezamenlijke 'Flemosi-studie', op basis van een geavanceerd economisch simulatiemodel. Maar de werkgelegenheidsgraad bij getrouwde vrouwen die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt zou dankzij de extra plaatsen wel kunnen stijgen van 81,5 procent naar ruim 87 procent. "Het arbeidsaanbod stijgt met 15.500 voltijds equivalenten", zegt onderzoeker Pieter Vanleenhove (KU Leuven).

En dat levert de overheid dan weer jaarlijks 57 miljoen euro aan belastingsinkomsten op. "Bij die berekening moeten we wel enkele kanttekeningen maken", zegt Vanleenhove. "De kosten voor eventuele nieuwe gebouwen zit niet in de berekeningen. En het is niet zo dat elke vrouw die op de arbeidsmarkt komt, meteen een baan vindt."

Volgens Vanleenhove, die verwijst naar internationale studies uit Italië en Duitsland, is het desondanks aannemelijk dat het terugverdieneffect groot is.

Lees meer over:

Onze partners