'Meer kans op Nederlandstalige schepen in Kraainem' (Luk Van Biesen)

06/08/12 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Luk Van Biesen (Open VLD), lijsttrekker van de Nederlandstalige eenheidslijst OPEN in Kraainem, is niet onder de indruk van de oproep voor een Franstalige eenheidslijst.

'Meer kans op Nederlandstalige schepen in Kraainem' (Luk Van Biesen)

© Belga

De Brusselse PS-politicus Rudi Vervoort roept de Franstalige politici in de faciliteitengemeente Kraainem op om hun lokale eenheidslijst te herstellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Luk Van Biesen (Open VLD), zelf lijsttrekker van de Nederlandstalige eenheidslijst OPEN in Kraainem, is niet onder de indruk.

Luk Van Biesen (Open VLD), die nu als gemeenteraadslid oppositie voert in Kraainem, schrijft de oproep van Rudi Vervoort (PS), voorzitter van de Brusselse afdeling van de PS, toe aan profileringsdrang. Volgens Van Biesen speelt de PS geen rol in de Kraainemse politiek.

Afscheuring FDF

In Kraainem, dat tot het Vlaams Gewest behoort maar dat door de nabijheid van Brussel sterk verfranst is, zijn de Nederlandstalige partijen verenigd op de eenheidslijst OPEN. De Franstalige partijen (FDF, MR, CDH en PS) bundelden bij eerdere verkiezingen hun krachten in de Union des Francophones (UF). Dit keer lukte dat echter niet. Eén partij, de FDF, besliste om naar de kiezer te trekken met een eigen lijst, de "Liste du bourgmestre".

De scheuring in het Franstalige front is een gevolg van de afsplitsing van de FDF van de MR in november 2011. De FDF, die opkomt voor de rechten van de Franstaligen, pikte het niet dat de MR de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde mee ondertekende. Sinds de afscheuring probeert de FDF waar het kan afzonderlijk op te komen in de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in Kraainem.

Voordeel voor Nederlandstaligen Aan Vlaamse kant dienen de eenheidslijsten vooral om de aanwezigheid van op zijn minst één Nederlandstalige schepen te verzekeren. Anders dan in de rest van Vlaanderen wordt in de zes faciliteitengemeenten uit de rand rond Brussel het schepencollege rechtstreeks verkozen. De partij die de meerderheid haalt, levert dus niet automatisch alle schepenen.

OPEN, de Nederlandstalige eenheidslijst in Kraainem, kan zijn voordeel halen uit de politieke onenigheid aan Franstalige kant, zo redeneert Luk Van Biesen. "Nu er meer partijen zijn, maken we meer kans op een schepen. Aan 20 procent van de stemmen heeft onze partij voldoende om een zetel in het college te behalen." (LR)

Lees meer over:

Onze partners