Meer huiszoekingen seksueel misbruik kerk dan gedacht

05/08/10 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Volgens Le Vif was er ook een huiszoeking bij het Algemeen Rijksarchief en bij professor Demasure.

Tijdens de huiszoekingen die het gerecht heeft uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk zijn speurders ook binnengevallen in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Ook professor Karlijn Demasure keeg speurders over de vloer. Dat meldt Le Vif.be

Op 24 juni doorzochten speurders op last van onderzoeksrechter Wim De Troy het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, de Sint-Rombautskathedraal, de woning van kardinaal Danneels en de commissie onder leiding van Peter Adriaenssens die het seksueel misbruik in de kerk onderzocht.

Volgens het weekblad Le Vif was er toen ook een huiszoeking bij het Algemeen Rijksarchief. Doel was 33 pedofiliedossiers te recupereren die de commissie seksueel misbruik heeft behandeld onder het voorzitterschap van Godelieve Halsberghe, de vroegere voorzitster van de commissie.

Halsberghe, die voorzitster was tot 2008, besliste in september 2009 om 33 dossiers 'in veiligheid' te brengen.

Nog volgens Le Vif was er op 24 juni ook een huiszoeking in de privéwoning van Karlijn Demasure in Oostrozebeke. Demasure was sinds het begin lid van de commissie seksueel misbruik. Zij is professor aan de universiteit van Ottawa en gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen die seksueel zijn misbruikt.

Demasure zegt de speurders de 18 dossiers te hebben overhandigd die ze van de commissie had meegenomen om gesprekken met slachtoffers en daders van seksueel misbruik voor te bereiden.

Onze partners