Meer gewonden in verkeer: nu 150 per dag

Steeds meer zwakkere weggebruikers worden gewond © Belga

In de eerste helft van 2014 zijn in België 27.180 gewonden gevallen bij verkeersongevallen. Dat zijn er 1.985, of 8 procent, meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en ongeveer 150 per dag. Bij fietsers is de toename nog veel groter.

De gegevens staan in de Verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, die Het Nieuwsblad kon inkijken.

In Vlaanderen stijgt zowel het aantal gewonden (+1.129) als het aantal doden (+13). Vooral het aantal ongevallen met fietsers (+23 procent) springt in het oog. Ook bij motorrijders (+22 procent) en voetgangers (+7,8 procent) is de stijging onrustwekkend.

Weekends

Weekendongevallen zijn opnieuw een probleem. Zo zijn er in een half jaar tijd in heel België veertien verkeersdoden bijgekomen tijdens het weekend. “Die ongevallen zijn vaak te wijten aan te hoge snelheid (…) en aan bestuurders die rijden onder invloed van alcohol en drugs. Denk daarbij niet te snel aan jongere bestuurders. We zien net dat bij de 18- tot 24-jarigen het aandeel sterk afneemt (-16,4 procent)”, zegt woordvoerder Koen Peeters van het BIVV.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content