Meer dan 800 gezinnen willen vluchtelingen opvangen

06/09/15 om 19:42 - Bijgewerkt op 15/09/15 om 15:47

Al ruim 800 gezinnen hebben zich aangemeld om een niet-begeleide minderjarige op te vangen of willen een deel van hun woning of tweede verblijf ter beschikking stellen voor gezinnen op de vlucht.

Dat zegt Pleegzorg Vlaanderen, die de campagne "Geef de wereld een thuis" opstartte.

Pleegzorg Vlaanderen begeleidt momenteel een zestigtal gezinnen die een niet-begeleide minderjarige vreemdeling opvangen. Samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en verschillende opvang- en begeleidingscentra voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, wordt momenteel een versnelde procedure uitgewerkt om de opvangnood voor vluchtelingen op korte termijn aan te pakken. Het initiatief werd vrijdagavond bekendgemaakt en krijgt steun van het Agentschap Jongerenwelzijn en Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).

De oproep viel niet in dovemansoren. "Vanaf zaterdagmiddag meldden zich bij ons alleen al tussen 800 en 1000 gezinnen aan om een kind, jongere of een gezin op te vangen", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. "Vaak zelfs gezinnen die een leegstaand tweede verblijf of apart deel van het huis hebben dat ze willen delen."

"We zijn absoluut verrast van de ongelooflijke omvang van mensen die hun hulp aanbieden", zegt Heselmans. "We willen dat moment van spontaniteit ombuigen tot iets structureels." (Belga/WK)

Onze partners