Meer dan 500 kilometer file op Belgische wegen

24/12/10 om 08:45 - Bijgewerkt om 08:45

Ondanks het weinige verkeer op vrijdag stond er om 8u30 al meer dan 508 kilometer file op de Belgische wegen.

Meer dan 500 kilometer file op Belgische wegen

© Belga

"Gelukkig is er weinig verkeer op de snelwegen. Maar toch verloopt het verkeer in Vlaanderen heel slecht ten oosten van de as Antwerpen-Brussel", zegt Marc De Hoon van het Vlaams Verkeerscentrum. "De strooidiensten zijn volop bezig, maar op de E313 bijvoorbeeld ligt er nog sneeuw op alle rijstroken", voegt hij eraan toe.

Ook verschillende ongevallen bemoeilijken de ochtendspits. De E313 is tot nog toe de enige snelweg die volledig is afgesloten, richting Antwerpen. Ter hoogte van Diepenbeek kwam een vrachtwagen schaar te staan, waardoor het verkeer moet worden omgeleid.

Rijverbod vrachtwagens Ook in Wallonië is de toestand heel slecht. De federale wegpolitie houdt het rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op autosnelwegen en grote verkeersassen in Wallonië aan.

Het rijverbod geldt op de E411 tussen Courrière en de grens met Luxemburg, op de N4 tussen Courriére en Luxemburg, op de E42 tussen de verkeerswisselaar van Battice en de Duitse grens, op de E40 tussen de verkeerswisselaar van Loncin en de Duitse grens, op de E25 tussen de uitrit van Tilff en de verkeerswisselaar met de E411, en op de N89 tussen de barrière de Champlon en Bouillon.

Voorts is de grens met Frankrijk gesloten, omdat er op het Franse grondgebied een verbod geldt voor alle voertuigen.

Zouttekort
De strooidiensten van het agentschap Wegen en Verkeer concentreren zich vrijdagochtend op het sneeuwvrij maken van enkele rijvakken op de autosnelwegen. De gewestwegen moeten wachten, zo staat in een persbericht van het agentschap.

"Door de aanhoudende sneeuwval is het zeer moeilijk om de gewest- en autosnelwegen vrij te krijgen. Om verkeer toch mogelijk te maken op de meeste wegen, besliste het agentschap om de strooi- en ruimacties aan te passen."

De focus wordt gelegd op de autosnelwegen en meer bepaald de rechter- en middenrijstrook ervan. "Om het rechter- en middenrijvak zo snel mogelijk berijdbaar te krijgen en te houden, wordt de linkerrijstrook op autosnelwegen niet meer geruimd en gestrooid", luidt het.

Indien mogelijk, zullen de strooidiensten daarna de gewestwegen aanpakken. Op deze wegen zal alleen de rechterrijstrook geruimd en gestrooid worden.

Het veelvuldige strooien heeft de zoutvoorraden van het agentschap Wegen en Verkeer fors doen slinken. Vrijdag worden nog enkele kleine zoutleveringen verwacht, maar als die uitblijven, zal het agentschap het prioritair strooiplan moeten activeren. Dan zullen alleen nog de prioritaire routes gestrooid worden.

Lees meer over:

Onze partners