Meer dan 50.000 Syrische vluchtelingen in Turkije

09/08/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Het aantal naar Turkije door de burgeroorlog gevluchte Syriërs heeft voor het eerst de kaap van de 50.000 overschreden.

Meer dan 50.000 Syrische vluchtelingen in Turkije

© Reuters

Het aantal naar Turkije door de burgeroorlog gevluchte Syriërs heeft voor het eerst de kaap van de 50.000 overschreden. Wegens het geweld zijn sinds woensdag 2.219 nieuwe vluchtelingen de grens overgestoken. Dat berichtte het Turkse persagentschap Anadolu onder aanhaling van het crisiscentrum van de regering.

De vluchtelingen zijn in acht tentenkampen en een uit containers opgericht dorp ondergebracht. Turkije vreest dat het aantal vluchtelingen nog serieus zal stijgen, indien de gevechten rond de Syrische stad Aleppo zich nog verder uitbreiden.

Nieuwe Syrische premier benoemd

Ondertussen heeft de Syrische dictator Bashar al-Assad de Gezondheidsminister Wael al-Halqi als nieuwe premier benoemd, zo heeft de Syrische staatstelevisie omgeroepen.

Al-Halqi volgt Riad Hijab op die eerder deze week naar de oppositie is overgelopen. Die is volgens de Jordaanse minister van Informatie Samih Maayatah woensdagmorgen samen met zijn familie in Jordanië aangekomen.

Syriëconferentie van start gegaan in Teheran

In Teheran heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi een conferentie over de situatie in Syrië geopend. Volgens Salehi zijn vertegenwoordigers uit 30 landen ter plaatse, waaronder gezanten uit Rusland en China. Andere deelnemers komen uit Afghanistan, Pakistan en landen in Centraal-Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

Slechts drie landen, waaronder Irak, stuurden hun minister van Buitenlandse Zaken. Er is ook een vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aanwezig. Saoedi-Arabië en Turkije, die in tegenstelling tot Iran voluit de Syrische rebellen steunen, zijn niet op de conferentie.

"Iran heeft altijd alle vredespogingen voor Syrië ondersteund en neemt zich voor dat ook met deze conferentie te doen", zei Salehi tijdens zijn openingsrede.

Militaire mogelijkheden, ontvoeringen en buitenlandse inmenging hebben het land tot nu toe niet geholpen, en zullen dat ook in de toekomst niet doen." Na de openingsrede ging de conferentie verder achter gesloten deuren. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners